Politic Social

Încep negocierile de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană

schedule 15 dec. 2023, 08:27

Încep negocierile de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană
paparazzza / Shutterstock

Consiliul European a anunțat că deschide negocierile de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Moldova și Ucraina încep negocierile pentru aderarea la UE

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat că liderii Uniunii Europene au decis să deschidă negocierile pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE. Totodată, Consiliul European a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la aderarea la UE.

De asemenea, UE va deschide și negocierile cu Bosnia şi Herţegovina când va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare. Comisia Europeană a fost invitată pentru a prezenta un raport până în martie cu privire la luarea unei astfel de decizii.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că acest pas este important pentru țările care așteaptă la poarta UE.

"Un semnal clar de speranţă pentru popoarele lor şi pentru continentul nostru", a comentat Charles Michel pe reţeaua socială X.

În urma anunțului Comisiei, cu o reacție a venit președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Oficialul de la Chișinpu spune că aceasta este o pagină nouă în istoria țării sale.

"Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.
Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult.
Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE", a scris președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe Facebook.

De asemenea, și șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski a venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au contribuit ca această zi să fie cât mai curând.

"Mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple și tuturor celor care au ajutat. Felicit fiecare ucrainean cu ocazia acestei zile. Felicit, de asemenea, Moldova și personal. Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate", a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe X.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a felicitat Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE. Șeful statului a menționat că decizia Consiliului European este una "istorică".

"Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare", a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat că această decizie este "un rezultat istoric, un pas foarte, foarte important". 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---