Politic Economic

Săptămână decisivă la Guvern: încep negocierile pentru noile măsuri fiscale. Ce taxe mărește Executivul și ce scumpiri vor fi de la 1 septembrie

schedule 31 iul. 2023, 07:36

Săptămână decisivă la Guvern: încep negocierile pentru noile măsuri fiscale. Ce taxe mărește  Executivul și ce scumpiri vor fi de la 1 septembrie
Foto: Shutterstock

Urmează o săptămână decisivă la Guvern. Încep negocierile pentru noile măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. România a înregistrat al treilea cel cel mai mare dezechilibru financiar dintre țările europene în ultimele 12 luni. 

Încep negocierile pentru măsurile fiscale în Guvern

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a propus mai multe măsuri de reducere a cheltuielilor statului. Oficialul susţine abonamente mobile mai ieftine pentru bugetari şi tăierea voucherelor pentru salarii peste 10.000 de lei. Vrea comasări și desființări de instituții cu tăieri de 15% din posturi şi suspendarea construirii cu bani de la buget a sălilor de sport.

De asemenea, Nicolae CIucă va propune în coaliție ca, în paralel cu măsurile pentru a reduce deficitul bugetar, să fie conceput un plan de bugetare multianuală și să fie promovate reforme care să stimuleze investițiile, afacerile și dezvoltarea. 


Nu se știe sigur cum vrea Guvernul Ciolacu să reducă deficitul bugetar, dar cert este cu banii cui va redresa dezastrul. Cu ai noștri. 

Printre măsurile negociate se numără renunțarea la TVA-ul de 5% și păstrarea cotelor de 9 și 19%, ceea ce va duce la scumpiri cu până la 14% la aproape toate bunurile și serviciile, prognozează economiștii. 

Întreprinderile mici și mijlocii sunt și ele luate în vizor. Taxa pentru IMM-uri va ajunge la 3% și se ia în calcul și majorarea impozitului pe dividende pentru a doua oară în decurs de un an. 

Angajații în construcții, agricultură și industrie alimentară, care până acum au fost scutiți de contribuția la Sănătate, vor fi obligați să o plătească din septembrie încolo.

Va crește și taxa pe viciu, la fel acciza la tutun și alcool. Banii bogaților sunt puși, de asemenea, „la bătaie”. PSD vrea să impună o taxă de 1% pe clădirile mai scumpe de 500.000 de euro, adică un impozit de 5.000 de euro pe an. PNL se opune. 

Și Guvernul va strânge cureaua. Executivul vrea să taie 200.000 de posturi vacante și să reducă numărul secretarilor de stat pentru a diminua cheltuielile bugetare cu 10%.

Tot săptămâna viitoare, Curtea Constituțională a României (CCR) va lua o hotărâre cu privire la contestația Înaltei Curți de Casație și Justiție (ĂCCJ) despre legea pensiilor speciale și legea care interzice cumularea pensiei cu salariul la stat. 

Reducerea de deficit trebuie să fie una structurală, așa că trebuie majorate taxe și impozite care se regăsesc în veniturile statului anual, nu ocazional.

Guvernul are libertate în ceea ce privește măsurile care ar trebui luate. Conform Profit.ro, la nivel de Comisie este agreat ca statul să aleagă din măsurile fiscale propuse în studiul Băncii Mondiale, realizat pentru România ca parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---