Politic Economic

Angajații care ar putea avea salariile tăiate din toamnă. Guvernul încearcă să reducă deficitul bugetar

schedule 04 iul. 2023, 09:45

Angajații care ar putea avea salariile tăiate din toamnă. Guvernul încearcă să reducă deficitul bugetar
Foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

Sute de mii de angajați din construcții și agricultură ar putea avea salariile tăiate din toamnă. Este măsura prin care Guvernul încearcă să reducă deficitul bugetar. Subiectul se află pe agenda coaliției. Executivul vrea această măsură pentru a elimina facilitățile fiscale, fiind o obligație venită de mai sus, de la Comisia Europeană, pentru a primi în continuare fonduri pentru investiții. IT-iștii sunt, în schimb, scutiți de tăieri. 

Angajații din construcții și agricultură ar putea avea salariile tăiate din toamnă

De mai mulți ani, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu plătesc contribuția pentru Sănătate de 10%. În construcții, salariul minim brut pe economie este de 4.000 de lei, iar angajații câștigă în mână 3.159 de lei. 

Odată cu eliminarea acestei facilități fiscale, angajatorii vor hotărî dacă vor scădea salariile cu 400 de lei sau dacă vor mări venitul brut. 

În agricultură și industria alimentară, salariul minim brut pe economie este de 3.000 de lei, iar cel net de 2.360 de lei. Din toamnă, aceștia ar putea primi cu 300 de lei mai puțin. 

Noul plan de măsuri pregătit de ministrul de Finanțe vine în contextul în care, în primele cinci luni, România a avut un deficit bugetar de 2,33% din PIB, iar ținta de deficit bugetar asumată de noi este de 4,4% pe tot anul. 

Vineri, Comisia Europeană a transmis o scrisoare prin care cerea scăderea deficitului bugetar. Altminteri, am putea pierde fondurile de coeziune. 

Cei mai căutați angajați din România

Lipsa de personal calificat în domeniul energetic devine o provocare majoră în țara noastră, în condițiile în care salariile oferite pentru meseria de energetician sunt atractive, dar puțini români vor să o practice, din cauza lipsei de experiență și cunoștințe necesare. 

În ultimii ani, această meserie a devenit una dintre cele mai căutate și mai bine plătite din România, datorită cererii în creștere pentru energii regenerabile și a investițiilor în infrastructura energetică. 

Chiar și așa, angajatorii se confruntă cu dificultăți în găsirea de candidați calificați, dat fiind că mulți români nu au cunoștințele necesare pentru a instala și a întreține, de pildă, un panou fotovoltaic. 

Această situație are un impact negativ asupra dezvoltării energiei regenerabile și a adoptării tehnologiilor ecologice în România. Chiar dacă există o cerere crescută pentru astfel de servicii, lipsa personalului calificat încetinește ritmul de implementare a proiectelor și afectează potențialul de creștere economică al țării.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---