Social

Angajații CNAS protestează! Sistemul de sănătate va fi întrerupt pentru două ore. Care sunt nemulțumirile lucrătorilor

schedule 10 iul. 2023, 09:03

Angajații CNAS protestează! Sistemul de sănătate va fi întrerupt pentru două ore. Care sunt nemulțumirile lucrătorilor
LCV / Shutterstock

Angajații Caselor Naționale de Asigurări de Sănătate vor bloca sistemul de sănătate pentru două ore, luni. Aceștia protestează contra salariilor foarte mici față de responsabilitatea şi complexitatea activităţii lor, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi.

Angajații CNAS ies în stradă să protesteze. Ce îi nemulțumește pe aceștia

Angajații Caselor de Asigurări din România au anunțat că vor protesta, luni, și își vor întrerupe activitatea timp de două în intervalul orar 12 - 14.

Cei care vor avea de suferit de pe urma acestui protest vor fi pacienții care nu dețin un card de sănătate fizic și au nevoie de o adeverință pentru a-și deconta serviciile medicale.

”Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toţi angajaţii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore. Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, au anunţat sindicaliştii într-un comunicat transmis de Blocul Național Sindical.

Angajații CNAS spun că nu mai pot închide ochii și nu mai pot îndura condițiile de muncă. Aceștia de declară nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă, de faptul că în ultimii ani s-a redus extrem de mult numărul angajaților, de la 4000 la 3000, iar volumul de muncă este tot mai mare.

Cum vor acționa angajații CNAS în cazul în care autoritățile nu le rezolvă nemulțumirile

”În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti. Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public. În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii”, argumenetează reprezentanţii angajaţilor caselor de asigurări de sănătate.

Aceștia solicită să le fie soluționate cerințele cât mai rapid, în caz contrar, întârzierea rezolvării problemelor şi întreruperea activităţii vor avea următoarele consecinţe:

  • Nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă, etc., şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală.
  • Serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate.
  • Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.
”Menţionăm că lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnzorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, au mai transmis sindicaliştii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---