Sănătate

Sistemul medical, aproape de colaps după ce CNAS a sistat plățile către spitale și furnizori

schedule 13 nov. 2023, 16:08

Sistemul medical, aproape de colaps după ce CNAS a sistat plățile către spitale și furnizori
Foto: Blocul National SIndical/Facebook

Sistemul medical este aproape de colaps după ce angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sistează, de astăzi, plățile către spitale și furnizori, nemulțumiți că doleanțele lor legate de salarizarea insuficientă sunt ignorate. 

Sistarea plăților către furnizorii de servicii medicale înseamnă un blocaj deoarece, pe de o parte, dacă spitalele nu primesc bani, foarte multe dintre ele nu vor avea fondurile necesare să achite salariile angajaților din sistemul medical, în condițiile în care ziua de salariul este în jurul datei de 15 a lunii. 

Sunt manageri de spitale care spun că nu vor avea bani de salarii, nu vor avea bani nici pentru plata utilităţilor sau pentru plata furnizorilor, care aduc în spitale medicamente, materiale sanitare sau chiar mâncare pentru bolnavii care sunt internaţi acolo.

În plus, această sistare a plăților înseamnă că nu vor merge bani către ceilalți furnizori de servicii medicale, fie că vorbim de laboratoare care fac analize sau investigații medicale sau chiar a medicilor de familie pentru că și aceștia trebuie să își plătească angajații și utilitățile la aceste cabinete. 

O problemă este şi cu farmaciile pentru că foarte multe dintre ele nu au primit bani pentru programele naţionale de sănătate în cazul medicamentelor compensate şi gratuite de două luni, altele de trei luni, drept pentru care sunt acum blocaje la depozite. 

Preşedintele CNAS: „Se va debloca criza”

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, a anunţat că PNL propune ca proiectul ce permite majorarea salariilor din sistem să fie pus luni pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi să fie votat.

„Ca urmare a analizei făcute s-a luat o decizie de către conducerea PNL, aceea de a propune pe ordinea de zi astăzi şi de a se vota proiectul de lege care este revendicat de sindicatele din Casa Naţională şi din casele judeţene. Prin acest demers se deblochează de fapt criza din domeniul sănătăţii”, a declarat preşedintele CNAS, la sediul PNL. 

Oficialul a arătat că a prezentat în şedinţa PNL solicitările sindicaliştilor cu care a avut o întâlnire înainte de această reuniune a liberalilor. 

„Practic, odată cu adoptarea acestui proiect de lege de către Parlamentul României, solicitările sindicaliştilor sunt rezolvate şi acţiunea de protest, din ceea ce mi-a fost comunicat, va fi întreruptă astfel încât activitatea va continua, criza fiind deblocată”, a adăugat Baciu.  

De asemenea, președintele CNAS a declarat că, odată cu votarea acestui proiect legislativ va fi soluţionată „o nedreptate care îi afectează pe profesioniştii din domeniul asigurărilor sociale din sănătate”. 

„Un director din CNAS care întocmeşte şi gestionează un buget de 56 de miliarde de lei câştigă cu 6.000 de lei mai puţin decât un director de la o agenţie de mediu”, a completat el. 
„E important de precizat că iniţierea acestui proiect de lege datează din luna iunie, a fost pus pe ordinea de zi de mai multe ori, dar din mai multe motive a fost retras. Practic, nu este un demers care a luat fiinţă acum, este un demers care trenează de mai multe luni de zile.
Ceea ce se întâmplă azi este un act de dreptate, reparând această nedreptate la care sunt supuşi profesioniştii din sănătate. Un director din CNAS care întocmeşte şi gestionează un buget de 56 de miliarde de lei câştigă cu 6.000 de lei mai puţin decât un director de la o agenţie de mediu. Evident că responsabilitatea este gigantică, incomparabilă”, a conchis Andrei Baciu.

Angajații CNAS vor protesta marți

Angajații CNAS vor protesta, marți, la sediul Ministerului Sănătății și la cel al Guvernului, fiind nemulțumiți de lipsa dialogului social, nerezolvarea problemelor din sistem și salarii, care nu au mai crescut din 2018. Ei au început, în 2 noiembrie, un protest pe o perioadă nedeterminată

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---