Politic

Legea pensiilor, dezbătută și votată în Senat în procedură de urgență. PNL și PSD au găsit, până la urmă, bani pentru majorări

schedule 14 nov. 2023, 15:01

Legea pensiilor, dezbătută și votată în Senat în procedură de urgență. PNL și PSD au găsit, până la urmă, bani pentru majorări
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

După multe discuții în contradictoriu în coaliție, Legea Pensiilor a ajuns în Parlament. În aceste momente au loc dezbateri în comisiile de specialitate și, cel mai probabil, proiectul va trece de votul final după ce PNL și PSD au ajuns la un compromis. Partidele spun că au găsit totuși bani pentru majorări, deși până ieri acești bani nu existau. 

UPDATE 17:00 Comisiile de muncă şi de buget-finanţe ale Senatului au adoptat, marţi, raport de admitere cu amendamente pentru proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. S-au înregistrat 18 voturi „pentru", unul „împotrivă" şi opt abţineri.

În jurul orei 14:00 au început dezbaterile pe Legea Pensiilor în comisiile de specialitate din Senat. La ora 17:00 urmează să aflăm votul în Plenul Senatului pe această lege care a stârnit conflicte în coaliție. În seara de luni, 13 noiembrie, după 3 ore de ședință, liderii PSD și PNL au transmis că s-ar fi clarificat toate aspectele legate de Legea Pensiilor

Ar fi fost clarificate chiar și aspectele legate de sursa de finanțare, pentru că aici au fost tensiuni între cele două grupuri politice. În prima instanță, liderii PNL au spus că nu există bani la bugetul de stat pentru mărirea pensiilor. Dar, după discuții în coaliția de guvernare, pare că aleșii au ajuns la un consens și pare că, peste noapte, au găsit banii necesari. 

Impactul bugetar după majorarea pensiilor în medie cu 40% ar fi de 25 de miliarde de lei în 2024 și de 33 de miliarde de lei în 2025, a spus Nicolae Ciucă. Liderii PNL speră să acopere o parte din aceștia bani din combaterea evaziunii fiscale și din digitalizarea ANAF. 

Senatul va dezbate şi va supune votului, marţi, în comisiile de specialitate şi în plen, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. 

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă

Conform proiectului de act normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă. Potrivit proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate - studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică. De asemenea, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor, inclusiv cel privind sursele de finanţare, au fost clarificate, iar proiectul intră „în linie dreaptă” în Parlament, în urma discuţiilor purtate în cadrul coaliţie.

„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie.
Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---