Social Economic

Mai mulți bani pentru pensionari! Anunțul important făcut de șeful Casei de Pensii

schedule 02 oct. 2023, 08:24

Mai mulți bani pentru pensionari! Anunțul important făcut de șeful Casei de Pensii
Bogdan Totoran/Shutterstock

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit despre ce se va întâmpla cu veniturilor pensionarilor după recalcularea pensiilor.

Pensionarii vor primi mai mulți bani

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că procesul de evaluare a dosarelor este aproape de final și urmează să înceapă recalcularea tuturor dosarelor de pensii care se află în plată.  

”Este vorba despre procesul de evaluare care este foarte important și este premergător recalculării, pentru că recalcularea se va face în baza noii legi a pensiilor, care va trebui adoptată în această sesiune parlamentară”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3 CNN. 

Potrivit șefului Casei de Pensii, este vorba despre peste 4,5 milioane de dosare de pensii. 

”Pentru procesul de evaluare, pot să vă spun că suntem pe final. Am trecut de 4 milioane de dosare. Avem 4, 6 milioane de dosare de evaluat. În cel mai scurt timp posibil acest proces de evaluare se va finaliza.
Suntem cu toții solicitați la maxim, atât colegii mei de la Casa Națională, cât mai ales colegii din teritoriu, pentru că acest proces de evaluare se desfășoară la casele teritoriale de pensii, astfel încât acest proces să se finalizeze cât mai repede posibil, urmând ca, după ce avem noua lege a pensiilor adoptată să putem începe efectiv recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată”, a adăugat, în exclusivitate, la Antena 3 CNN, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de pensii. 

Cât va fi punctul de pensie din câștigul salarial mediu brut

Potrivit informațiilor, se presupune că se va păstra formula legii 127, care se referă la faptul că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern. 

Astfel, punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani, iar pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie. Prin urmare, acesta va fi de 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului. 

Viitoarea lege va cuprinde și o indexare a pensiilor în luna martie, cu rata inflației din anul anterior. De asemenea, se discută și despre egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați și eliminarea pensiei minime.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---