Politic

Saga pensiilor speciale continuă: o nouă tentativă de a le modifica. Opoziția spune că efectele se vor vedea peste 38 de ani

schedule 12 oct. 2023, 08:08

Saga pensiilor speciale continuă: o nouă tentativă de a le modifica. Opoziția spune că efectele se vor vedea peste 38 de ani
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Senatul a modificat legea pensiilor speciale după ce a fost declarată neconstitutională. Nu se elimină nicio pensie de serviciu. De tăiat, însă, se taie puțin, iar legea nu face reforma cerută de Comisia Europeană. Opoziţia spune că efectele se vor vedea peste 38 de ani. 

Aleșii, o nouă tentativă de a modifica pensiile speciale

Senatul a corectat Legea pensiilor speciale, după ce Instanta Supremă a atacat proiectul la Curtea Constitutională a României, iar CCR a întors legea în Parlament. 

„Să fie clar pentru toți românii! După ce în ani de zile PSD și PNL au construit un sistem inechtabil, le-au luat 30 de ani pentru a construi acest sistem de pensii speciale, ne promit ca îl mai ciunțesc un pic în următorii 38 de ani. Mai trebuie să se schimbe de vreo 4 ori componența CCR să mai tăiem un pic din pensiile speciale? Pe cine credeți că păcălim?”, Irineu Darău, senator USR.

După intrarea în vigoare a legii, judecătorii și procurorii care au cel puțin vechime de 25 de ani se pot pensiona dacă au cel puțin 47 de ani și 4 luni. Ulterior, vârsta de pensionare va crește cu 4 luni în fiecare an, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani.

„Din punctul meu de vedere, în acest moment nu ar trebui să mai existe niciun fel de problema. Toate modificările sunt unele corecte, legitime și de bun simț”, Marcel Ciolacu, premierul României.

Un alt amendament prevede că nicio pensie specială nu poate depăşi venitul net din ultima lună de activitate înainte de pensionare. În ceea ce-i privește pe magistrați, pensia de serviciu va fi egală cu 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor încasate în ultimii 4 ani de activitate. În forma adoptată de Senat, legea va introduce un sistem diferit de impozitare pentru pensiile speciale.

Conform amendamentului din Senat, partea contributivă va fi impozitată cu 10%, în timp ce partea necontributivă se vor aplica progresiv trei cote de impozitare. 10%, 15% și 20%. 

Aleșii nu au prezentat, pentru moment, impactul bugetar al acestei legi. Nimeni nu știe cât va economisi statul după noua modificare. Pensiile speciale au costat, în 2022, 12 miliarde de lei, aproape 1% din Produsul Intern Brut (PIB).

„Nu eliminăm nicio pensie specială, vom avea la fel de multe pensii speciale și pe viitor. Deși România avea ocazia să elimine o nedreptea cumplită: împărțirea țării între cei care trudesc și ies la pensie cu 1.600 lei. Acești oameni cu complicitatea PSD și PNL plătesc pensiile nesimțite, ale specialilor”, Ștefan Pălărie, senator USR.
„Această încercare de coafare pentru electorat nu va ține stimați colegi de la Putere. Nu ați tăiat cu adevarat pensiile speciale, ați mai ajustat pe ici pe colo prin părțile neesențiale”, Claudiu Târziu, senator AUR.
„Una peste alta Coalitia PSD-PNL taie privilegiile fără demagogie, cu pași concreți. Diferența dintre noi și voi este că voi criticați dar nu faceți nimic”, Daniel Fenechiu, senator PNL.
„Nu faceți altceva decât să mintiți poporul român pentru voturi. Aceste pensii speciale se pot desființa prin OUG și s-a terminat cu ele”, Diana Șoșoacă, senator neafiliat.

Reforma pensiilor speciale este un jalon esențial din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Fără adoptarea acestei legi, țara noastră riscă să piardă fonduri în valoare de peste 3 miliarde de euro. Proiectul adoptat de Senat va ajunge săptămâna viitoare la dezbatere și vot în Camera Deputaților.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---