Ministerul Muncii face o analiză în acest sens, pentru a vedea exact care sunt locurile de muncă de la stat greu de ocupat şi care sunt diferenţele salariale între stat şi privat. Astfel, în anumite domenii, va crește leaga angajaților de la stat. De pildă, în digitalizare și în domeniul IT,știm că în aceste domenii angajații de la stat sunt plătiți mai puțin comparativ cu cei de la privat.
Totodată, posturile vor fi ierarhizate pe o scală de la 1 la 12, unde 1 este un grad atribuit paznicului, iar 12 un grad atribuit președintelui țării. Regăsim la gradul 4, de exemplu, funcția de polițist local sau economist, pe poziția 7 funcția de lector universitar sau profesor universitar.
Odată ce noua lege a salarizării unitare va intra în vigoare vor fi rezolvate și inechitățile din sistem, mai ales în cazul administrațiilor locale, deoarece aici angajații care sunt pe aceleași funcții au salarii diferite în funcție de primăria sau consiliul județean unde lucrează. Mai mult, sporurile vor fi plafonate la 20%, vor dispărea cele peste 50 de sporuri din sistemul bugetar. Cel mai important este că niciun salariul nu-l va depăși pe cel al șefului de stat.