Social Educație

Cu cât se vor majora salariile profesorilor după adoptarea OUG. Dascălii continuă greva

schedule 02 iun. 2023, 10:59

Cu cât se vor majora salariile profesorilor după adoptarea OUG. Dascălii continuă greva
Cristi Croitoru / Shutterstock

Profesorii continuă greva generală și se pare că nu vor renunța prea curând. Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a explicat care sunt salariile din sistemul de învățământ care vor fi majorate și cum vor fi aplicate acestea.

Guvernul va majora salariile profesorilor

Dan Cărbunaru a anunțat că Guvernul României a îndeplinit cererile reprezentanților sistemului de învățământ în ceea ce privește majorările salariale începând de la data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri cu privire la salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

„Prin acest act normativ, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic. Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cărbunaru a mai menționat că de majorările salariale prevăzute în ordonanța de urgență va beneficia personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.

România are obligația de a respecta jaloanele impuse prin PNRR, însă din cauza grevei generale declanșate de sindicaliștii din educație din cauza salariilor mizere pe care le au, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a decis că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024.

Când va intra în vigoare noua lege a salarizării

De asemenea, a mai fost stabilit și faptul că în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

„Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an”, se arată în prevederile din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public.

Prin urmare, premierul Nicolae Ciucă a dispus ministrului Muncii, Marius Budăi, inițiatorul OUG 53/2023, să continue introducerea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației. Ministerul Muncii va finaliza noua lege a salarizării până la data de 1 septembrie, iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

„Garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare”, a mai spus Dan Cărbunaru.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9704 RON
0.00250
USD
USD: 4.585 RON
-0.01010
GBP
GBP: 5.9171 RON
-0.00890
HUF
HUF: 1.2685 RON
0.00550
BGN
BGN: 2.5413 RON
0.00130
CHF
CHF: 5.1659 RON
-0.03020
Convertor valutar

Rezultat: ---