Politic

Camera Deputaților și Senatul, ședință comună pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

schedule 26 iun. 2023, 08:46

Camera Deputaților și Senatul, ședință comună pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, luni, în şedinţă comună, având pe ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Va fi prezent și premierul Marcel Ciolacu. Înaintea plenului, se vor reuni în ședințe structurile de conducere ale PNL și PSD. 

Azi, ședință comună pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată la ora 14.00. Pe ordinea de zi se află propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor (Pl-x 411/2023; L 382/2023), care se dezbate în procedură de urgenţă.

„Dorim o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate.
De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să şteargă inechităţile din sistem, eliminarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivităţii”, se arată în Expunerea de motive a proiectului legislativ.
„Totodată având în vedere situaţia de criză prin care trece ţara noastră ca urmare a efectelor economice post-pandemie, dar şi a conflictului din Ucraina cu consecinţe economice majore şi asupra ţării, considerăm că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate şi respect în cheltuirea banului public în vederea redobândirii încrederii populaţiei în instituţiile publice în general şi în instituţia parlamentului, în special”, se mai arată în documentul citat.

Iniţiatorii consideră că „parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate”.

„Prezenta iniţiativă legislativă constituie un pas în vederea asigurării echităţii între cetăţeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizaţiile speciale ale parlamentarilor. Totodată, prin abrogarea acestor prevederi, se va înregistra un impact bugetar pozitiv, asigurând degrevarea bugetului de stat de plata unor sume consistente”, se mai arată în Expunerea de motive. 

Marcel Ciolacu, prezent la ședință

Conform unui anunț oficial al PSD, la ședința comună va lua parte și președintele social-democraților, premierul Marcel Ciolacu. Anterior, de la ora 12.00, are loc Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat. Și structurile de conducere ale liberalilor se reunesc luni dimineață.

Potrivit programului oficial anunțat de PNL, de la ora 08.00, președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, secretarul general, vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, prim-vicepreședinții PNL, miniștri și secretari de stat ai PNL vor la o ședință de coordonare a activității politice și guvernamentale.  

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9746 RON
0.00020
USD
USD: 4.5756 RON
0.00210
GBP
GBP: 5.8203 RON
-0.00560
HUF
HUF: 1.2905 RON
-0.00250
BGN
BGN: 2.5434 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0327 RON
0.00430
Convertor valutar

Rezultat: ---