Coaliția de guvernare formată din PSD și PNL se confruntă cu dificultăți în procesul de stabilire a listelor comune pentru alegerile europarlamentare, precum și în privința reglementării traseismului politic. În cadrul unei ședințe recente, membrii coaliției au discutat condițiile prin care primarii pot schimba partidele, dar au întâmpinat blocaje în finalizarea listei pentru europarlamentare.
Potrivit unor surse, în ședința de joi, Ordonanța de Urgență (OUG) privind alegerile a fost amânată pentru următoarea întâlnire, iar luni reprezintă ultima zi în care Guvernul poate efectua modificări legate de alegerile din iunie. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a menționat că avizele necesare de la Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției încă nu au fost primite, sugerând că nu ar trebui să se emită OUG pentru a permite primarilor să aleagă partidul din partea căruia doresc să candideze.
Citește și:
Coaliția PSD-PNL caută candidat pentru Primăria Capitalei
Premierul Nicolae Ciucă își dă demisia vineri
Iohannis: „Nu cred că se va face rotaţia până nu se încheie greva din Educație”
Pe de altă parte, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a subliniat că primarii ar trebui să aibă dreptul constituțional de a alege, având în vedere suprapunerea de calendar generată de prelungirea mandatelor de acum patru ani. Totuși, el a adăugat că moral, un primar ar trebui să rămână alături de partidul pe listele căruia a fost ales până la finalizarea mandatului.
OUG actuală permite consilierilor locali, generali ai municipiului București și județeni să își depună candidaturile din partea altui partid politic decât cel pe lista căruia au fost aleși, fără ca mandatul lor să înceteze de drept, până la depunerea jurământului de către consilierii nou aleși în anul 2024.
În contextul alegerilor din 9 iunie 2024, o persoană poate candida simultan pentru Parlamentul European și pentru funcții locale, conform legislației în vigoare. În ultima perioadă, peste o sută de primari și viceprimari au trecut la PSD, majoritatea venind de la PNL, ceea ce a generat nemulțumire în rândul conducerii PNL, care l-a mandatat pe Nicolae Ciucă să împiedice legalizarea traseismului politic prin OUG.
Citește și:
Piedone rămâne în cursa pentru Primăria Capitalei
Sebastian Burduja neagă zvonurile privind candidatura prezidențială
O nouă ședință a coaliției este programată pentru duminică, unde se va încerca finalizarea listei comune la europarlamentare, cu posibile nume precum Ramona Chiriac, Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan și Dan Motreanu.