Măsurile fiscale dezbină coaliția de guvernare
Mărul discordiei în Guvern este impozitarea proprietăților de lux. Cei de la PSD vor să impoziteze cu 1% locuințele a căror valoare trece de 500.000 de euro. De exemplu, pentru 3 apartamente care valorează 600.000 de euro, impozitul anual va fi 1.000 de euro.
„Nu o susținem pentru că românii sunt proprietari, nu chiriași”, Florin Roman, vicepreședinte PNL.
„Sancţionează persoanele fizice care au facut investiţii în imobiliare, multe dintre ele fiind închiriate. Şi se creează o discriminare faţă de aceleaşi investiţii făcute pe persoană juridică”, este de părere Gabriel Biriș, expert fiscal.
Liberalii, în schimb, au altă propunere, de care, însă, nu vor să audă social-democrații: un impozit suplimentar de 0,5% pentru mașinile mai scumpe de 100.000 de euro. Guvernanții nu se pot înțelege nici în legătură cu noile impozite pentru micile afaceri, care ar putea crește de cel puțin 3 ori.
Citește și:
Modificări de ULTIMĂ ORĂ la pachetul de măsuri fiscale: salariul minim nu va mai creşte
Măsurile fiscale ce vor fi aplicate de la 1 octombrie 2023. Noile taxe și impozite
Măsurile fiscale, constituționale. Ce taxe si impozite vor intra în vigoare după decizia CCR
„Uită interesul naţional şi îşi văd de un interes îngust, politic. PSD doar a reacţionat, n-am fost niciodată primii care au luat poziţii extreme contra acestei coaliţii”, a declarat Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD.
Pentru a nu afecta mediul privat, PNL vine cu o altă propunere pentru a strânge bani la buget: desfiinţarea Ministerului Familiei şi reorganizarea Energiei.
„El poate fi reorganizat sub formă de agenţie sau direcţie în cadrul Ministerului Muncii şi cred că şi Ministerul Energiei cu Ministerul Economiei pot funcţiona sub o singură umbrelă”, a transmis Florin Roman, vicepreședinte PNL.
Liberalii nu sunt de acord cu creșterea impozitului pe dividende de la 8 la 10%. Iar în timp ce premierul Marcel Ciolacu amenință cu demisia dacă PNL nu acceptă acest pachet de măsuri, liberalii îl acuză de șantaj și spun că nu trebuie luate măsuri care să afecteze mediul privat.
Citește și:
Boloș, despre măsurile fiscale: „Riscăm să pierdem 75 de miliarde de euro”
FMI recomandă noi taxe, pe lângă măsurile fiscale deja adoptate
Limită la plata cu banii cash, de la 1 noiembrie. Măsura va afecta cel puțin 40% dintre români
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prins la mijloc, încearcă să detensioneze situația: „Sunt convins că premierul Marcel Ciolacu, așa cum îl cunosc, nu cedează la un astfel de moment”.
Nu sunt excluse alegerile anticipate
Analiștii politici nu exclud alegerile anticipate. „PNL pierde mai mult. Daca în iunie avem un scor bun al AUR vom avea un scor bun şi la locale, parlamentare şi prezidenţiale şi pentru a rupe spirala s-ar putea face alegeri anticipate”, a explicat Cristian Pîrvulescu, analist politic, pentru Observator.
Guvernanții vor să elimine treptat facilitățile fiscale pentru angajații din agricultură, construcții și IT și să plafoneze salariile bugetarilor la 80% din salariul șefilor. Cabinetul Ciolacu primește sprijin, însă, de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Citește și:
Viața, mai scumpă de la anul: un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie
Încep negocierile pentru noile măsuri fiscale. Ce taxe mărește Guvernul de la 1 septembrie
Klaus Iohannis a promulgat noile taxe și impozite. Principalele modificări fiscale
„Unii înţeleg că vor chiar rente viagere. Se negociază greu însă, pentru că fiecare are electoratul lui. Stolojan spunea: Negociem până cădem sub masă”, Mugur Isărescu, guvernator BNR.
Măsurile vin în contextul în care cheltuielile statului sunt mai mari decât încasările. Dacă nu ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB riscăm să pierdem 70 de miliarde, fonduri europene.