Social

Bugetul de stat pentru 2024 a fost adoptat de Guvern! Ultimele modificări importante făcute în ședința Executivului

schedule 15 dec. 2023, 14:02

Bugetul de stat pentru 2024 a fost adoptat de Guvern! Ultimele modificări importante făcute în ședința Executivului
Stereo Lights/Shutterstock

Guvernul a adoptat bugetul de stat pentru anul 2024. Noaptea trecută, în ședința Executivului, bugetul a suferit o mulțime de modificări.

Ultimele modificări ale bugetului pentru 2024, adoptat de Guvern

Ședința de Guvern a început cu o întârziere de tocmai 9 ore, deoarece Executivul nu avea avizele necesare pentru buget și pentru ordonanța cu măsurile fiscale.

"O să facem un buget noaptea ca hoții", a spus, aseară, premierul Marcel Ciolacu.

Oficialul a afirmat din nou că statul are bani pentru majorarea pensiilor și a salariilor și că nu vor fi introduse noi taxe. De partea cealaltă, opoziția a anunțat că a pregătit sute de amendamente pentru proiectul de buget al Guvernului. 

În pofida criticilor din partea Consiliului Economic și Social, a Consiliul fiscal, dar și a criticilor venite din partea mediului de afaceri, bugetul de stat pentru anul 2024 a fost adoptat de Guvern.

Proiectul a fost realizat pe o creștere economică, a doua cea mai mare din Europa, a menționat premierului. Acesta este unul dintre scopurile României.

În timpul ședinței au apărut mai multe modificări în ceea ce privește proiectul bugetului de stat. Prin urmare, Guvernul a decis să suplimenteze bugetul de la Ministerul Energiei pentru a permite plata facturilor către furnizorii de energie și gaze. O asemenea suplimentare s-a făcut și la Ministerul Muncii.

Modificări au fost efectuate și la partea cu salariul minim. În primă fază, în Ordonanța cu măsuri fiscale bugetare, nu era menționată scutirea de taxa de 200 de lei din salariul minim, iar acest lucru ar fi făcut ca, de la 1 ianuarie 2024, angajații plătiți cu salariul minim pe economie să piardă aproximativ 80 de lei din venituri. 

Ba mai mult, s-a luat decizia de a renunța și la modificările aduse la programul Rabla clasic dar și la panourile fotovoltaice. Prin urmare, sprijinul acordat de stat va rămâne neschimbat și nu se diminuează. Însă au fost adoptate schimbări cu privire la mașinile electrice. 

Acuzațiile aduse de Consiliul Economic și Social la adresa Guvernului

„(1) În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea și înscrierea solicitanților deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri, iar cuantumul ecotichetelor, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, se acordă astfel:
a) 25.500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
b) 13.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
c) 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.
(2) În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea şi înscrierea solicitanților deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri”, se arată în document. 

Cu privire la panourile fotovoltaice, guvernanții au făcut următoarele modificări: 

(3) În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională este în sumă de 10.000 lei/ solicitant.
(31) Prin derogare de la alin.(3), finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în rețeaua națională, a cărui sesiune se află în desfășurare sau ale cărui contracte mai sunt în derulare la data prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, este în sumă de 20.000 lei/solicitant. 
(4) Prevederile alin. (1) și (2) nu se aplică solicitanților instituții publice, astfel cum sunt acestea definite la definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare”.  

Guvernul a fost acuzat de Consiliul Economic și Social de lipsă de transparență și i s-a reproșat faptul că actele care însumau în jur de 1.200 de pagini au fost trimise spre analiză în nu mai puțin de 24 de ore.

De asemenea, Consiliul Economic și Social a mai menționat că majorarea cu 5% a salariilor pentru bugetari nu va acoperi nici măcar inflația. Potrivit proiectului, prin această lege a bugetului de stat, Guvernul a împărțit banii statului și a stabilit majorarea salariilor aleșilor locali, primari, viceprimari, președinți de Consilii Județene și vicepreședinți cu 5%.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---