Politic

Plângere penală contra lui Klaus Iohannis pentru banii cheltuiți în deplasări

schedule 07 feb. 2024, 08:50

Plângere penală contra lui Klaus Iohannis pentru banii cheltuiți în deplasări
Creative Lab / Shutterstock

AUR a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva președintelui Klaus Iohannis pentru modul în care ar fi cheltuit banii publici în deplasările externe.

Plângere penală la Parchetul General contra lui Klaus Iohannis

Prin acest demers, AUR solicită procurorilor să verifice dacă a fost respectată legislaţia cu privire la achiziţiile publice şi sursa finanţării acestora, legat de avioanele închiriate de către preşedintele României pentru deplasările externe.

Denunțul celor de la AUR a început cu „Împotriva Preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, consilerul prezidenţial George Vladimir Duhan şi a tuturor persoanelor cu atribuţii de serviciu.”

Aceștia susțin că în anul 2023 preşedintele ar fi mers în delegaţii oficiale alături de persoane care nu ar fi trebuit să beneficieze de achitarea costurilor de deplasare. Prejudiciul adus bugetului de stat se estimează la 8 milioane de euro, o treime din bugetul Administraţiei Prezidenţiale.

În perioada 1 ianuarie 2022 - 28 februarie 2023 preşedintele Klaus Iohannis a efectuat vizite oficiale, în ţară şi în străinătate, de 26 de ori. Membrii AUR acuză că de fiecare dată, avionul prezidenţial s-a oprit şi pe aeroportul din Sibiu.

Totodată, partidul AUR solicită să fie efectuate verificări precum: sursele de finanţare, respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice, motivul pentru care însoţitorii preşedintelui au beneficiat de asigurarea cheltuielilor dar şi motivele pentru care costurile au fost clasificate.

Plângerea AUR contra președintelui Iohannis

Deputatul AUR, Dan Tanasă, a depus marți, o plângere la Parchetul General contra președintelui Klaus Iohannis prin care a cerut să fie verificate detaliile deplasărilor externe ale președintelui Iohannis.

"Am înregistrat astăzi (marți - n.r.) un denunț penal pe numele domnului președinte Klaus Iohannis și pe numele unui domn consilier prezidențial, George Duhan, precum și pe numele tuturor persoanelor cu atribuții de serviciu, în legătură cu situația în fapt sesizată, în vederea cercetării săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare, uzurparea funcției. Sunt numeroase anchetă de presă, le-am și depus ca mijloace probatorii, anchete de presă existente în spațiul public privind deplasările pe care Klaus Iohannis le-a făcut în străinătate și despre sumele exorbitante de bani pe care le-a cheltuit, pentru ca ulterior să secretizeze absolut toate informațiile cu privire la modul în care a cheltuit acești bani. Aceste deplasări ale lui Klaus Iohannis par concedii de lux, nu vizite în afara țării care să aibă interesul național al României pentru astfel de deplasări. Chiar și în cazul Administrației Prezidențiale trebuie justificate anumite costuri. Dacă domnul Klaus Iohannis nu înțelege să justifice aceste lucruri, angajații trebuie, conform legislației în vigoare, să o facă", a declarat Dan Tanasă.

Potrivit deputatului Tanasă, demersul AUR "merită" un răspuns din partea organelor de cercetare penală.

"Vorbim de abuz în serviciu pentru că în momentul în care folosești funcția de consilier să secretizezi ilegal informații de interes public se comite abuz în serviciu. Te folosești de funcție să ascunzi informații", mai spune deputatul AUR.
"Românii au dreptul să știe cum sunt cheltuiți banii lor", adaugă el.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---