Social

Ce sfaturi dădea milionarul Călin Donca, reținut pentru înșelăciune. „Mare atenție de cine asculți!”

schedule 20 sept. 2023, 09:10

Ce sfaturi dădea milionarul Călin Donca, reținut pentru înșelăciune. „Mare atenție de cine asculți!”
Foto: Calin Donca/Instagram

Milionarul Călin Donca a fost arestat preventiv de ofiţerii de la Combaterea Crimei Organizate, fiind acuzat de evaziune fiscală, înșelăciune și manipularea pieței de capital pentru a promova o criptomonedă creată de el și asociații săi. Anterior, antreprenorul aflat în top 500 cei mai bogați români dădea sfaturi oamenilor, pe internet, despre afaceri sau viață. 

Călin Donca, milionar „model” pe internet, reținut pentru înșelăciune

Călin Donca e acuzat că, împreună cu alţi patru oameni de afaceri, şi-ar fi ascuns veniturile pentru a nu plăti taxe şi impozite. Procurorii mai spun că a delapidat mai multe societăţi şi că vindea criptomonede despre care minţea că pot aduce câştiguri de 100 de ori mai mari ca investiţia. 

Prejudiciul creat în dauna bugetului de stat prin fapte de evaziune fiscală este de aproape 4 milioane de lei, spun anchetatorii. Cel creat în dauna firmelor coordonate de Călin Donca este de 1,6 milioane de lei, iar prejudiciul cauzat cumpărătorilor de criptomonede în acest moment a fost calculat la echivalentul sumei de 700.000 de dolari. 

„Nu există nicio plângere penală la dosar, nicio declaraţie prin care să fie reclamată vreo faptă de înşelăciune. Din punctul nostru de vedere se urmăreşte tocmai provocarea unei avalanşe de plângeri penale, astfel încât companiile să fie decapitalizate, investitorii să intre în panică”, a declarat Bogdan Cimbru, avocatul lui Călin Donca.

Sfaturile lui Donca

„Alte sfaturi pentru top 10 criptomonede: poţi să afli în cazul în care faci research. Dar mare atenţie la cine faci research, mare atenţie de cine asculţi, pentru că majoritatea celor care vorbesc pe YouTube nu au banii la care visezi”, spunea Călin Donca, om de afaceri.

Călin Donca locuiește într-o vilă de peste un milion de euro în Brașov, iar garajul său este un adevărat salon auto. Mașinile sale valorează nu mai puțin de 2 milioane de euro. 

„De la cea mai ieftină, la cea mai scumpă. Soţia are un X7M, un seria 7 pe care l-am schimbat cu I7 care vine acum. Am un Aventador, am un Urus, am un McLaren 720 modificat. Şi parcă mai aveam ceva, dar îmi scapă...”, spunea la „Chefi la cuțite”. 

Tot în show-ul culinar de la Antena 1 i-a șocat pe jurați cu accesoriul purtat la mână, care costă cât un apartament cu patru camere în București.

„Păi stai, măi frate, normal că e atât de mult şofran când omul intră cu un Richard Mille la mână. Îţi dai seama că 1.000 de euro la şofranul ăsta din risotto nu contează când are ceas de 200.000 de euro”, comenta chef Florin Dumitrescu.

Nu a avut mereu o viață luxoasă. Cum și-a făcut averea? 

Călin Donca a intrat în lumea afacerilor de tânăr. A vândut asigurări, pensii private, s-a implicat în afaceri imobiliare, dar lozul câștigător l-a tras când și-a început business-ul cu panouri fotovoltaice. 

Viața sa nu a fost mereu ca acum, a povestit el. „Eu am fost născut în Reşiţa, într-o garsonieră de 20 de metri pătraţi, 24 de metri pătraţi. Eram sătul de sărăcie. Mâncam în fiecare zi pâine şi ulei”, Călin Donca. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---