Social

Guvernul acordă ajutor financiar pentru culturile de cartofi și usturoi. Ce sume vor primi producătorii

schedule 04 mai 2023, 17:20

Guvernul acordă ajutor financiar pentru culturile de cartofi și usturoi. Ce sume vor primi producătorii
nednapa/Shutterstock

Guvernul României a decis să acorde ajutor financiar pentru culturile de usturoi şi cele de cartofi pentru consum. Decizia a fost luată în ședința de joi, în care au fost aprobate două hotărâri care vizează scheme de ajutor de minimis.

Ajutor de la stat pentru producătorii cu culturile de cartofi și usturoi

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că au fost aprobate cele două proiecte care vizează susținerea sectorului agricol, în domeniul vegetal, atât programul de susținere a producției de usturoi, precum și stabilirea unor măsuri de verificare și control al acestei producții în 2023.

„Schema de ajutor se va aplica pe întregul teritoriu al țării, iar impactul bugetar este de 29,7 miloane lei, beneficiarii fiind producătorii agricoli persoane fizice, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și producători agricoli persoane juridice. Cea de-a doua schemă de ajutor pentru producători vizează cartoful de consum, prin această schemă fiind asigurată susținerea producției de cartof de consum într-o sumă totală de 14,8 milioane de lei, cuantumul pentru fiecare beneficiar fiind de 200 euro/ hectar.”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis, joi, că Guvernul va aproba două hotărâri cu privire la schemele de ajutor de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului.

Astăzi avem două acte normative de importanţă deosebită, pentru două produse care necesită susţinere şi stimularea noastră - şi o facem de fiecare dată. Este vorba de un sprijin de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului, ştiindu-se că cele două culturi au avut un regres înregistrat în ultima perioadă. Şi prin stimularea pe care am făcut-o, spun eu, permanent şi insistent, cu sume corespunzătoare, suprafaţa a reuşit să crească în România, iar balanţa acestor produse începe să se înregistreze într-un progres pe care îl dorim cu toţii, în perspectiva asigurării nevoilor interne", a spus el în debutul şedinţei de guvern.

Câți bani s-au propus pentru susținerea producției de cartof

Potrivit notei de fundamentare, prin schema propusă, în acest an, pentru susţinerea producţiei de usturoi se stabileşte un cuantum de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha.

„Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha”, se mai arată în nota de fundamentare.

Totodată, pentru susținerea producţiei de cartof de consum s-a propus un cuantum de 200 euro/ha, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată cu cartof de consum de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 15 t/ha cartof de consum.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9746 RON
0.00020
USD
USD: 4.5756 RON
0.00210
GBP
GBP: 5.8203 RON
-0.00560
HUF
HUF: 1.2905 RON
-0.00250
BGN
BGN: 2.5434 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0327 RON
0.00430
Convertor valutar

Rezultat: ---