Politic Economic

Salarii mai mari pentru bugetari. Decizia ar urma să amâne cu 2 ani majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private

schedule 08 dec. 2023, 09:32

Salarii mai mari pentru bugetari. Decizia ar urma să amâne cu 2 ani majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private
Foto: Shutterstock

Înainte de an electoral, Guvernul s-a hotărât să majoreze salariile bugetarilor cu 5%. Vor crește și veniturile președintelui, ale miniștrilor și ale primarilor. Deciziile sunt cuprinse într-o ordonanță de urgență care va fi adoptată în curând. Actul ar urma să amâne cu doi ani majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private, ceea ce i-ar putea aduce demisia ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, după cum cer liderii PNL, conform surselor Observator

Ordonanța pregătită de Executiv prevede o mărire de 5% pentru salariile angajaților din aparatul bugetar. Aceeași majorare de 5% o vor primi, de la 1 ianuarie, și demnitarii: de la președinte și premier, până la toți membrii Guvernului, miniștri, prefecți și secretari de stat. Și aleșii locali - primarii, viceprimarii și șefii de Consilii Județene - vor beneficia de această mărire. 

Din 2024, vor crește și salariile din Educație. O majorare de 20% va fi acordată în două tranșe: 13% de la 1 ianuarie și restul de 7% în august, înainte de alegerile locale. 

Amânarea majorării contribuţiei la Pilonul 2 de pensii private

Sunt schimbări și în privința pensiilor private. Contribuția la Pilonul II de pensii va crește la 4,75% din salariul brut, dar abia peste doi ani, nu de la 1 ianaurie, așa cum prevedea legea în vigoare.

Mai clar, asta înseamnă că salariații români vor strânge mai puțini bani pentru pensiile private. În fiecare lună, un angajat va pierde 1% din salariul brut, bani care vor ajunge la Bugetul pensiilor de Stat, nu în Fondurile de pensii private. Experții spun că, până în 2026, pierderea medie va fi de 2.000 de lei pentru fiecare angajat care cotizează la Pilonul II de pensii private.

„Peste 8 milioane de români, vor fi afectaţi în sensul că li se vor acumula sume mult mai mici în conturi, faţă de ce ar fi trebuit. Deja calendarul de contribuţii la Pilonul 2 a fost întârziat de mai bine de 10 ani. Legea nu a fost niciodată respectată de Guverne”, Mihai Bobocea, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat. 

Sursele citate spun că liderii PNL au reacționat dur la aceste vești și i-au cerut demisia ministrului de Finanțe, Marcel Boloș. Liberalul susține că măsura a fost propusă de PSD și că majorarea contribuției nu va fi amânată. 

Ordonanța Guvernului va plafona sporurile și primele din sectorul bugetar la nivelul din decembrie, în timp ce munca suplimentară nu va mai fi răsplătită cu bani, ci doar cu zile de odihnă. Guvernul a decis ca pensiile speciale pentru aleșii locali vor fi amânate cu un an. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---