„Unitate pentru Sănătate! Unitate pentru Sănătate!" sau "Dar-ar boala-n voi, să veniţi la noi! Toţi muncim, nu cerşim!" , au strigat protestatarii.
După două ore de proteste în fața Ministerului Muncii și o întâlnire cu premierul la Guvern, sindicatul Sanitas a obținut o victorie: promisiunea unei majorări cu 20% a bugetului de salarii din Sănătate. Conform Guvernului, o creștere de 5% a fost deja acordată la începutul acestui an.
„Avem un calendar de întâlnire, avem nişte promisiuni. N-am plecat cu banii în buzunar de la Guvern. Vor mai fi întâlniri pe ceea ce înseamnă cifre", spune Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Sanitas, potrivit Observator.
În întâlnirile următoare la Ministerul Sănătății se va discuta și cum vor fi împărțiți banii pe unitățile medicale și categorii profesionale. Impactul bugetar pentru sistemul care are 240.000 de angajați este de 2,5 miliarde de lei pe an, iar cea mai mare creștere salarială din Sănătate a avut loc acum 8 ani. În 2016, veniturile au crescut cu 25%. De atunci, însă, salariile au mai fost doar din când în când indexate cu nivelul inflației.
Citește și:
Se majorează amenzile de circulație de la 1 ianuarie 2024. Cât va costa punctul de amendă
Legile Educației. Cum se schimbă Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională
Modificări majore în sistemul de pensii: noua formulă de calcul a pensiilor din noiembrie
„Salariile încep undeva de la aproximativ 3.000 lei și se duc până la 5.000, 5.500 pentru cei cu vechime și cei care activează în secțiile de Terapie Intensivă, blocurile operatorii, UPU, Anatomie Patologică, secțiile grele într-adevăr.
Acestea au un spor de 55%, dar un spor, zic eu, și acesta mincinos deoarece este raportat la salariul de bază de la începutul anului 2018", spune Cristian Piscureanu, asistent centru de mari arşi, Spitalul Floreasca.
- Întrebat cu cât îi va crește salariul, acesta a răspuns: „Undeva la 600, 800 de lei”.
- Angajații din Sănătate continuă protestele până când promisiunea se va concretiza. La 1 februarie, urmează un pichet la Ministerul Sănătății.