Politic

Ce articol strecurat în Legea Pensiilor ar putea afecta toți angajații. Cine plătește pentru majorarea pensiilor

schedule 22 nov. 2023, 08:17

Ce articol strecurat în Legea Pensiilor ar putea afecta toți angajații. Cine plătește pentru majorarea pensiilor
Foto: Shutterstock

Majorarea contribuției la pensie este măsura care ar afecta toți angajații din România, indiferent că lucrează la stat sau la privat - aceasta este soluția de avarie pregătită de Guvern în cazul în care nu vor exista bani pentru majorarea pensiilor promise în 2024. Noua lege a pensiilor a dost adoptată, însă există o situație: nu se știe ce va fi cu recalcularea pensiilor din septembrie. Deocamdată, nu există softul pentru marea recalculare. 

Articolul strecurat în Legea Pensiilor care ar putea afecta toţi angajaţii

Mai clar, a fost găsit un articol care arată că, dacă se constată depăşirea cheltuielilor cu pensiile publice, Guvernul poate crește CAS. 

„V-am făcut toate declarațiile”, a răspuns ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în fața acestei remarci. 

Acum, salariații din România achită o contribuție de asigurări sociale egală cu 25% din salariul brut. Din această sumă, o parte de 3,75% este contribuția la Pilonul II. De la 1 ianuarie 2024, contribuția la pensiile private va crește la 4,75%, ceea ce înseamnă că suma dusă lunar la bugetul pensiilor de stat va fi de 20% din salariul brut. 

Un articol strecurat în Legea Pensiilor permite Guvernului să majoreze contribuţia de asigurări sociale în cazul în care cheltuielile totale cu pensiile vor depăşi estimările Statului ca procent din PIB.

Întrebat despre această „fereastră” din lege, premierul Marcel Ciolacu a răspuns: „Este un articol pe care îl au toate statele membre UE, este o pârghie a Comisiei pentru fiecare stat”.

Executivul promite o mărire a pensiilor în două etape, în 2024. Indexarea cu inflația, adică o creștere de 13,8% de la 1 ianuarie, și o nouă majorare după recalcularea pensiilor în septembrie, în prag de alegeri. În total, Guvernul prognozează că pensiile românilor vor consuma din buget 146 de miliarde de lei anul viitor, cu 25 de miliarde în plus față de 2023. 

„Nu vor fi tăieri. Nu vor fi taxe suplimentare. Este evident că trebuie făcute reforme pentru o mai bună colectare şi pentru scăderea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. 

Nu există softul pentru recalcularea pensiilor

Legea adoptată de Parlament va ajunge la promulgare pe masa președintelui României, Klaus Iohannis. Mai apoi, Guvernul va stabili normele de aplicare. Dar mai rămâne o problemă: nu există softul pentru recalcularea pensiilor, cel puțin deocamdată. Este vorba despre programul informatic bazat pe noua formulă de calcul, o aplicație care va fi instalată pe toate calculatoarele din casele județene de pensii.

„Timpul este foarte scurt, foarte condensat. Avem termen trei luni de zile să facem aceste norme şi după aceea vom putea să facem noul program informatic care să respecte noua lege a pensiilor”, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---