Sănătate

Ce și cât să mâncăm în vacanță pentru a ne menține silueta. Variante de mic dejun, prânz și cină

schedule 18 iul. 2023, 11:13

Ce și cât să mâncăm în vacanță pentru a ne menține silueta. Variante de mic dejun, prânz și cină
Foto: Shutterstock

Vacanțele de vară sunt ocazii minunate de a explora locuri noi, de a descoperi culturi diferite, dar și stiluri noi de mâncare. Deși ar trebui să fie momente de relaxare, de multe ori vacanțele pot aduce și mult stres prin prisma menținerii obiceiurilor alimentare sănătoase.

Dacă avem o preocupare activă pentru a pierde în greutate, vacanțele se pot dovedi momente de destabilizare în planurile de gestionare a greutății, pentru că adeseori mâncăm doar la restaurante și este dificil menținem linia unor alegeri dietetice.

În perioada vacanțelor este important să ne setăm un obiectiv sănătos prin care să ne menținem greutatea și nu este indicat ca în aceste perioade să urmăm cure de slăbire. Acest gen de restricție alimentară nu ar trebui să se regăsească în programul de vacanță, așa cum nu ar trebui să existe nici preocupările exagerate pentru mâncarea hipocalorica care semnalizează instalarea unui comportament alimentar problematic și periculos.

Nici comportamentul opus, în care nu există nicio preocupare de nicio regulă de echilibru alimentar nu este rezonabil. Conform unor studiu efectuat de Universitatea din Georgia, de obicei din vacanțe ne întoarcem cu câteva kilograme în plus care tind să se mențină pe o perioadă mai lungă de timp. Corpul va suporta consecințele metabolice ale excesului alimentar cu mult după ce vacanța se încheie, așadar întotdeauna recomandarea specialiștilor este să întreținem echilibrul alimentar, fără excese în nicio direcție.

Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates explică ce înseamnă din punct de vedere alimentar acest echilibru și cum îl putem menține în vacanță.

În primul rând, echilibrul pleacă de la gestionarea corectă a meselor. La fel ca atunci când suntem acasă, și în vacanță este important să avem o structură de mese regulate, să evităm prăjeala, dulciurile, sucurile concentrate și alcoolul consumat în exces.
Pentru că în vacanță mâncăm cel mai des la restaurant, trebuie să fim conștienți că aceste preparate sunt mai bogate în calorii decât cele gătite de noi acasă. Este important să fim atenți la mărimea porțiilor și să evităm caloriile ascunse în sosuri și dressing-uri.”, recomandă Cori Grămescu.

Chiar dacă sună simplu, când suntem în vacanță mulți dintre noi uită sau ignoră complet obiceiul de a fi atenți la senzația de foame adevărata. Atunci când suntem în vacanță oportunitățile de mâncare sunt peste tot în jurul nostru și fără să vrem intrăm în starea de spirit „sunt în vacanță!”, care ne face vulnerabili la mâncare și mâncam chiar dacă nu ne este foame și nu ne oprim atunci când suntem confortabili.

Micul dejun este adeseori cea mai importantă masă în vacanță, pentru că în funcție de ce alegem să mâncăm ne setăm apetitul și senzația de foame peste zi.
Recomandarea mea este să evităm la micul dejun produsele de patiserie, foietajele sau dulciurile, nu doar pentru că au foarte multe calorii (un astfel de mic dejun dulce poate atinge lejer 1000 de kcal), ci pentru ca ne și cresc pofta de mâncare și de dulce pentru întreaga zi. O alegere mult mai echilibrată nutrițional este formată din ouă, iaurt, brânzeturi slabe, asociate cu legume sau fructe și respectiv cu o porție mică de cereale integrale sau pâine integrală.”

Citește continuarea pe Kudika.ro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---