Sănătate

Predispoziția de a lăsa carnea pentru o salată ar fi „scrisă” în ADN. Un nou studiu asociază genetica cu preferințele alimentare

schedule 16 oct. 2023, 08:13

Predispoziția de a lăsa carnea pentru o salată ar fi „scrisă” în ADN. Un nou studiu asociază genetica cu preferințele alimentare
Foto: Shutterstock

În cazul în ca vrei să renunți la carne, dar simți că nu poți s-ar putea să existe o explicaţie științifică. Un studiu arată că ne trebuie mai mult decât voință ca să devenim vegetarieni. Predispoziția de a lăsa carnea pentru o salară ar fi „scrisă” în ADN și trei tipuri de gene ar fi responsabile de ușurința cu care adopți un stil de viață vegetarian. 

Studiu: preferințele alimentare sunt influențate de genetică

Un studiu recent arată că alegerile alimentare sunt influenţate de gene, care determină şi cât de bine şi de rapid poate cineva să adopte un stil de viaţă vegetarian.

Autorii studiului au arătat că unii dintre noi suntem genetic mai potriviți pentru o dietă vegetariană decât alții. Altfel spus, e scris în ADN-ul nostru dacă ne e poftă de o salată sau de carne. Motivul ar putea fi legat de modul în care metabolismul nostru procesează lipidele sau grăsimile. 

„Ce s-a constantat? Că persoanele vegetariene s-au identificat 3 tipuri de gene, dintre care două corelate sau în strânsă legătură cu metabolismul grăsimilor. De unde s-a tras concluzia că persoanele vegetarine poate au o înclinaţie genetică spre a nu consuma carne”, a spus Nicoleta Lupașcu, medic nutriționist, pentru Observator. 

Cercetătorii din Massachusetts, Statele Unite, îşi propun ca, în viitor, să identifice cine este predispus din punct de vedere genetic la vegetarianism pentru a putea elabora diete personalizate pe baza predispoziţiilor scrise în ADN. 

„În acest moment, ceea ce putem spune este că genetica joacă un rol semnificativ în vegetarianism și că unele persoane pot fi genetic mai potrivite pentru o dietă vegetariană decât altele” , a declarat autorul principal al studiului, Dr. Nabeel Yaseen, profesor emerit de patologie la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.
„Studiul evidențiază legătura complexă dintre genele noastre și alegerile noastre alimentare, sugerând că, în viitor, am putea avea recomandări alimentare mai personalizate pe baza predispozițiilor genetice”, a susținut Dr. José Ordovás, director al departamentului de nutriție și genomică și profesor de nutriție și genetică la Universitatea Tufts din Massachusetts.

Studiul arată o perspectivă extrem de importantă asupra nutriției, și deschide un capitol nou de cercetare privind influența pe care ADN-ul o are asupra modului în care alegem să mâncăm „Acest studiu pune în lumină un domeniu de cercetare relativ puțin explorat: genetica din spatele preferințelor alimentare” , a spus Ordovás.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---