Sănătate

Ce este rezistența la insulină?

schedule 07 iun. 2023, 12:25

Ce este rezistența la insulină?
Foto: Shutterstock

Insulina este un hormon pe care corpul nostru îl produce pentru a menține nivelul de glucoză din sânge în limitele normale. Este produs de celulele beta din pancreas.

Esențial pentru viață, hormonul insulină reglează multe procese metabolice care oferă celulelor energia necesară. Înțelegerea insulinei, a ceea ce face insulina și a modului în care aceasta afectează organismul este importantă pentru sănătatea dumneavoastră.

Producția de insulină este reglată pe baza nivelului de zahăr din sânge și a altor hormoni din organism. La o persoană sănătoasă, producția și eliberarea de insulină este un proces strâns reglat, permițând organismului să-și echilibreze nevoile metabolice.

Insulina permite celulelor să absoarbă glucoza din sânge. Glucoza servește drept energie pentru aceste celule sau poate fi transformată în grăsime atunci când este necesar. Insulina afectează și alte procese metabolice, cum ar fi descompunerea grăsimilor sau proteinelor.

Cea mai frecventă problemă asociată cu insulina este diabetul. Diabetul apare atunci când organismul fie nu secretă suficientă insulină, fie atunci când organismul nu mai folosește eficient insulina pe care o secretă. Diabetul se împarte în două categorii:

Diabetul de tip 1 apare atunci când pancreasul nu poate produce suficientă insulină pentru a-și satisface propriile nevoi. Acest lucru se întâmplă de obicei la copii și, deși nu a fost găsită o cauză exactă, mulți consideră că este o boală autoimună.

Diabetul de tip 2 este asociat mai frecvent cu adulții și cu stilul de viață. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 vor produce insulină, dar adesea nu este suficientă pentru nevoile organismului lor. De asemenea, pot avea dificultăți să folosească eficient insulina pe care o produc.

Ce înseamnă rezistența la insulină

Persoanele cu rezistență la insulină au dezvoltat o toleranță la insulină, făcând hormonul mai puțin eficient. Ca urmare, este nevoie de mai multă insulină pentru a convinge celulele adipoase și musculare să preia glucoză, iar ficatul să o depoziteze în continuare.

Motivul pentru care o persoană nu răspunde corect la insulină este încă un mister. Dar există modalități de a face organismul mai receptiv la insulină, ceea ce poate ajuta la prevenirea sau întârzierea diabetului de tip 2 – sau poate ajuta pe cineva cu diabet zaharat de tip 1 să își gestioneze glicemia.

Citește continuarea pe Kudika.ro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---