Externe Travel

Grecia impune taxă nouă pentru turiști pentru finanțarea măsurilor climatice

schedule 27 feb. 2024, 08:29

Grecia impune taxă nouă pentru turiști pentru finanțarea măsurilor climatice
Fly Of Swallow Studio/Shutterstock
Grecia introduce o taxă climatică pentru turiști, de 1,5-10 euro/zi, pentru finanțarea măsurilor anti-schimbări climatice.

Grecia a anunțat introducerea unei noi taxe pentru turiștii care vizitează țara, începând cu sezonul turistic 2024. Taxa, descrisă ca o "taxă de rezistență la criza climatică", va fi aplicată pe fiecare zi de sejur și este destinată finanțării măsurilor de combatere a efectelor schimbărilor climatice.

Taxa va varia în funcție de tipul și clasificarea unității de cazare, cu valori cuprinse între 1,5 și 10 euro pe zi. În sezonul turistic, de la martie până în octombrie, hotelurile de o și două stele vor percepe o taxă de 1,5 euro pe noapte, în timp ce hotelurile de cinci stele vor taxa 10 euro pe noapte. În afara sezonului, de la noiembrie până în februarie, taxele vor fi reduse.

Veniturile generate de această nouă taxă sunt estimate să ajungă la aproximativ 300 de milioane de euro până în 2024 și vor contribui la dublarea bugetului Greciei pentru rezervele speciale destinate situațiilor de urgență cauzate de dezastre naturale. Guvernul elen intenționează să utilizeze aceste fonduri pentru reparații și măsuri de prevenție în fața incendiilor forestiere și inundațiilor grave care au afectat țara în ultimii ani.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a subliniat că, în ciuda costurilor economice generate de incendii și inundații, Grecia își va îndeplini obiectivele fiscale. El a menționat că turismul este un sector vital pentru economia națională, cu venituri anuale de peste 20 de miliarde de euro.

Această măsură a stârnit îngrijorări în rândul operatorilor din industria hotelieră, care se tem că taxele suplimentare ar putea descuraja turiștii să viziteze Grecia. Cu toate acestea, taxele noi vor fi aplicate tuturor formelor de cazare turistică, inclusiv apartamente și vile închiriate prin platforme online.

Grecia speră că această inițiativă va contribui semnificativ la protejarea țării împotriva impactului schimbărilor climatice și va susține eforturile de recuperare după dezastrele naturale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---