Externe

Grecia se confruntă cu primul val de caniculă din an și un risc crescut de incendii

schedule 11 iun. 2024, 07:46

Grecia se confruntă cu primul val de caniculă din an și un risc crescut de incendii
kwest/Shutterstock
Grecia se confruntă cu un val de caniculă și risc înalt de incendii, cu temperaturi ce pot depăși 40°C. Autoritățile avertizează și recomandă precauții.

Grecia se pregătește pentru primul val de caniculă din acest an, care se așteaptă să aducă temperaturi de peste 40 de grade Celsius și un risc "foarte ridicat" de incendii, conform declarațiilor ministrului pentru crize climatice, Vassilis Kikilias. Valul de căldură, care va dura trei zile, va atinge punctul culminant miercuri și joi, iar riscul de incendii va fi foarte mare în zone extinse din țară.

Serviciile meteorologice prognozează temperaturi de până la 42 de grade Celsius în centrul Greciei, în timp ce la Atena sunt așteptate 38 de grade Celsius. Autoritățile au cerut populației să fie atente și să ajute la protejarea vieților umane și a naturii, având în vedere că zilnic sunt înregistrate între 30 și 40 de incendii de pădure, deocamdată la scară redusă.

Anul trecut, Grecia a fost martora unor incendii devastatoare și a unei canicule de două săptămâni, de o durată fără precedent. În urma acestor evenimente, aproximativ 175.000 de hectare de păduri și terenuri agricole au fost distruse și peste 20 de persoane au decedat. Grupul interguvernamental de experți privind evoluția climei (IPCC) avertizează că creșterea temperaturilor, cauzată de emisiile de combustibili fosili de origine umană, prelungește sezonul incendiilor și mărește suprafața arsă.

Cetățenii și turiștii sunt sfătuiți să se informeze cu privire la riscurile din zonele afectate și să ia măsuri de precauție. Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au emis avertismente și recomandări pentru cetățenii români aflați în Grecia sau care plănuiesc să călătorească în această destinație.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.977 RON
USD
USD: 4.6462 RON
-0.01990
GBP
GBP: 5.8694 RON
-0.00720
HUF
HUF: 1.2551 RON
0.00970
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.1386 RON
-0.00370
Convertor valutar

Rezultat: ---