Externe

Grecia, în a treia zi de luptă cu flăcările. Oamenii lasă tot în urmă și fug din calea dezastrului

schedule 19 iul. 2023, 08:58

Grecia, în a treia zi de luptă cu flăcările. Oamenii lasă tot în urmă și fug din calea dezastrului
Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Este a treia zi de infern în Grecia. Flăcările care au mistuit mii de hectare de vegetație și s-au apropiat de zonele populate. Oamenii lasă în urmă tot și fug din calea incendiilor. Pompierii acționează neîncetat, la sol și în aer. Chiar și salvatorii români au fost trimiși pentru a da o mână de ajutor. 

Grecia arde. E a treia zi de luptă cu flăcările

Flăcările au distrus totul în calea lor. Pădurile sunt scrum, iar incendiile par departe de final. Localnicii privesc cu înfricoșare și neputință cum focul le cuprinde gospodăriile. Unii și-au lăsat munca de o viață și au fugit din calea dezastrului.

Alții, însă, se luptă cu flăcările cum pot și folosesc furtunul de grădină, în speranța că vor mai putea salva ceva. Dar flăcările sunt atât de puternice încât autoritățile primesc sprijin atât de la sol, cât și din aer. Sunt avioane și elicoptere care aruncă cu apă. Numai ieri pompierii s-au luptat cu 47 de incendii. 

„Toate forţele ţării de Protecţie Civilă se luptă acum cu flăcările pentru a proteja infrastructura, proprietăţiile şi mediul înconjurător”, a declarat Ioannis Artopoios, purtător de cuvânt pompieri.

Printre ei sunt și salvatori români. Alte ajutoare vin din partea Italiei și a Franței, care vor trimite fiecare câte două avioane.  Cu toate acestea, „zilele care urmează sunt pericolase când vine vorba de începerea şi extinderea incendiilor. Atenţia noastră, a tuturor, este necesară”, a transmis Ioannis Artopoios, purtător de cuvânt pompieri.

Grecia cere ajutor UE

Grecia, care se confruntă mai devreme decât de obicei cu incendii masive de vegetație, cere ajutor Uniunii Europene (UE), pentru a ieși din infern. Singurii pompieri care îi ajută acum sunt veniți din România și din Malta, dar este nevoie de mai mulți și din alte state, spune guvernul elen. 

Cele mai mari probleme sunt în regiunile din jurul Atenei: incendii mari la doar câțiva kilometri de periferii - și la nord, și la sud de capitala greacă. Pădurile de pe dealurile din jurul localității Mandra, de la 20 de kilometri de centrul Atenei, au luat foc de la temperaturile mari și de la secetă. 

La nord de Mandra este aceeași situație. Pădurile din jur ard necontenit. Poliția bate din poartă în poartă și cere localnicilor să plece cât mai repede. 

„Sper ca Dumnezeu să ne dea o mână de ajutor, altceva nu mai am de zis. Suntem șase oameni, patru copii și doi adulți. Am luat și cei doi câini și păsările”, a spus un localnic.
„I-am spus soției mele să urce în mașină. M-a întrebat dacă are timp să ia ceva cu ea și i-am spus să plece imediat!”, a declarat un altul. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---