Social

România, exercițiu pentru gestionarea unui aflux masiv de migranți în Marea Neagră. Garda de Coastă Constanța: „Noi trebuie să fim pregătiți”

schedule 08 iun. 2023, 11:15

România, exercițiu pentru gestionarea unui aflux masiv de migranți în Marea Neagră. Garda de Coastă Constanța: „Noi trebuie să fim pregătiți”
Foto: Antonia Ispas

Cu războiul la graniță și cu Marea Neagră decretată zonă de risc pentru migrație, România se pregătește pentru primirea refugiaților. Poliția de Frontieră a organizat, miercuri, un exercițiu care a vizat gestionarea unui aflux masiv de migranți. Acesta s-a desfășurat în trei etape. Detalii, mai jos. 

România, exercițiu de gestionare a migranților în Marea Neagră

Ambarcațiunile cu migranți care intră în apele românești sunt interceptate de nave militare rapide, cu mult înainte să ajungă la țărm.

„Încercam sa luam legatura cu ei sa vedem cate persoane sunt, cate femei, cati copii, daca sunt pobleme medicale. Nu stii ce este la bordul respectiv: poate sa fie un terorist, poate sa fie orice”, a explicat Ciprian Popa, comandantul navei interceptoare, pentru Observator. 

În cazul în care migranții nu depășesc câteva zeci, ei sunt lăsați pe barca lor și escortați până în port. În schimb, dacă este vorba despre câteva sute, procedurile sunt altele.

„Pană acum nu ne am confruntat cu 500 de migranti o data. Am avut diferite momente, anul acesta una cu 42, anul trecut 3 cu 170 de persoane. Noi trebuie sa fim pregatiti”, a declarat Andrei Ene, purtător de cuvânt Garda de Coastă Constanța. 

În faza a doua, refugiații sunt transportați cu autobuzele la centrul de primire, amenajat în unitatea militară a Poliției de Frontieră. 

„În final toti migrantii ajung la lucratorii Inspectoratului Regional pentru Migrari pentru luarea masurilor legale. In functie de solicitarile pe care le fac ei”, a spus Mircea Labeș, de la Biroul Imigrări Constanța. 

Foto: Antonia Ispas

În cadrul celei de-a treia etapă, au fost desfășurate activități specifice, precum triaj epidemiologic, control corporal, identificarea persoanelor vulnerabile, control de frontieră și realizarea interviului preliminar, amprentarea și fotografierea persoanelor, întocmirea actelor de procedură penală aferente, trierea migranților, înregistrarea și procesarea solicitanților de azil, precum și luarea în custodie publică acolo unde situația o impune.

Marea Neagră a fost decretată zonă de risc

Marea Neagră a fost decretată zonă de risc la scurt timp după ce agenția europeana FRONTEX a închis ruta de migrație din Marea Mediterană către Italia și Grecia.

Călăuzele și traficanții de persoane au deschis ceea ce s-a numit "ruta balcanică" un al doilea traseu care include și țara noastră. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---