Știri externe

NATO vrea să instituie un nou „Schengen militar” în UE. „Acest lucru va face Europa mai puternică”

schedule 01 feb. 2024, 07:02

NATO vrea să instituie un nou „Schengen militar” în UE. „Acest lucru va face Europa mai puternică”
Viacheslav Lopatin/Shutterstock

Germania, Olanda și Polonia au semnat un acord prin care va fi redusă birocrația care împiedică deplasarea trupelor şi armelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare ce duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO.

NATO fixează un nou „Schengen militar” în UE

Alianţa Atlanticului de Nord și-a atenționat membrii că prea multă birocraţie împiedică mişcările de trupe și arme în Europa, iar aceasta este o problemă care ar putea cauza întârzieri majore dacă ar izbucni un conflict cu Rusia.

"Avem nevoie de un Schengen militar pentru a asigura o circulaţie mai rapidă şi mai eficientă a personalului şi a materialului militar. Acest lucru va face Europa mai puternică", a precizat Kajsa Ollongren, ministrul olandez al apărării.

Analistul militar Radu Tudor spune că Alianța Nord-Atlantică organizează anul acesta cel mai mare exercițiu militar de apărare din istoria NATO, cu 90.000 de militari, cu categorii de tehnică diferite, din forțele terestre, forțele aeriene, forțele navale care vor fi deplasate din zona de nord a Alianței către Flancul Estic.

Acesta este un Schengen militar pe care Olanda, Germania și Polonia vor să îl pună în aplicare, ar fi necesar pe tot spațiul NATO, pentru că amenințarea Rusiei agresive, războiul de invazie declanșat în Ucraina, generează o provocare foarte mare pe Flancul Estic al NATO.

„Pe linia de apărare, pe care NATO deja a creat-o, sunt opt grupuri de luptă ale NATO cu 40.000 de militari. Este nevoie ca în momentul în care amenințarea crește și, din păcate, vedem din ce în ce mai multe informații care vin din spațiul NATO că agresivitatea Rusiei va crește, că e posibil ca Ucraina să fie în dificultate și să ne trezim cu forța invadatoare agresivă a Rusiei la frontiera NATO, avem nevoie să transferăm într-o primă etapă 100.000 de militari NATO cu toată tehnica din dotare.
Apoi, dacă va fi cazul, sper să nu se întâmple niciodată, forța de răspuns a NATO să genereze 300.000 de militari. Acești 300.000 de militari care vor fi amplasați în special pe Flancul Estic al NATO au nevoie de tehnică, au nevoie de avioane, de tancuri, de transportare blindate. Toate trebuie amplasate și prepoziționate aici, pe Flancul Estic al NATO. Ele trebuie să circule foarte ușor din vestul Europei către estul Europei.
Până acum, lucrul acesta nu se întâmplă. E nevoie de simplificarea procedurilor privind traversarea frontierelor, inclusiv pentru echipamentele militare. Știm bine că armamentul și muniția au un regim special și e nevoie de aprobări speciale ca acestea să traverseze țările respective. Infrastructura, porturile din Polonia, din România, peste tot unde poate fi transportată tehnica militară, să fie mai ușor accesate.
Așadar, legislație simplificată, proceduri simplificate și, nu în ultimul rând, sisteme clare de infrastructură prin care trupele NATO in vestul Europei și din Statele Unite să poată ajunge foarte rapid pe Flancul Estic. Asta implică și o responsabilitate mare pentru noi și, din păcate, pentru suportul națiunii gazdă.
România încă mai are multe de făcut, în special în ceea ce privește infrastructura rutieră și feroviară, unde, din păcate, știm că suntem ultimii din Europa. Ca să vină ei să ne ajute, trebuie să ne ajutăm noi pe noi, să creăm acele mecanisme prin care nu doar 5000 de militari NATO să fie în România, cum sunt acum, ci 20.000 sau 30.000”, a explicat Radu Tudor, analist militar.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 2 voturi
Nu: 10 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

12 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9736 RON
-0.00080
USD
USD: 4.627 RON
-0.05730
GBP
GBP: 5.827 RON
0.00380
HUF
HUF: 1.293 RON
0.00350
BGN
BGN: 2.5429 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.3208 RON
0.01850
Convertor valutar

Rezultat: ---