Externe

Afirmația controversată a lui Donald Trump: „Aș încuraja Rusia "să facă orice vrea” țărilor NATO care nu plătesc destul pentru Apărare”

schedule 11 feb. 2024, 10:33

Afirmația controversată a lui Donald Trump: „Aș încuraja Rusia "să facă orice vrea” țărilor NATO care nu plătesc destul pentru Apărare”
Evan El-Amin / Shutterstock

Fostul preşedinte american, Donald Trump, a declarat că ar încuraja Rusia să facă ce vrea oricărei ţări membră NATO care nu plătește suficient pentru Apărare.

Donald Trump ar susține Rusia să facă ce vrea țărilor NATO care nu achită destul pentru Apărare

Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a lansat o afirmație care a stârnit valuri de reacții. Acesta a declarat că ar încuraja Rusia "să facă orice vrea” țărilor NATO care nu plătesc destul pentru Apărare.

”NATO era falimentară până când am apărut eu”, a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud.
”Eu am spus: Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veţi proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a susţinut el.

Trump a mai menționat că ”unul dintre preşedinţii unei mari ţări” l-a întrebat dacă SUA ar mai apăra o ţară dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă ”nu ar plăti”.

”Nu, nu v-aş proteja”, a relatat Trump că i-a spus acelui preşedinte. ”De fapt, i-aş încuraja să facă orice vor. Trebuie să plăteşti. Trebuie să îţi plăteşti facturile”, a afirmat el.

Reacția de la Casa Albă în urma declarației lui Trump

La scurt timp după afirmațiile lui Donald Trump, Casa Albă a venit cu o reacție și a numit afirmaţiile lui Trump ”îngrozitoare şi labile” şi a promovat eforturile preşedintelui Joe Biden de a sprijini Alianţa.    

”Preşedintele Biden a restabili alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume pentru că ştie că prima responsabilitate a fiecărui comandant este să ţină în siguranţă poporul american şi să respecte valorile care ne unesc. … Încurajarea invadării celor mai apropiaţi aliaţi de către regimuri criminale este îngrozitoare şi labilă – şi pune în pericol securitartea naţională americană, stabilitatea mondială şi economia noastră, acasă”, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Andrew Bates.

Nucleul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord îl reprezintă promisiunea apărării colective – aceea că un atac asupra unei naţiuni membre este un atac împotriva tuturor naţiunilor din alianţă.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord se bazează pe promisiunea apărării colective – atacul asupra unei naţiuni membre NATO este considerat un atac împotriva tuturor naţiunilor din alianţă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---