Externe Politic

Summit-ul NATO s-a încheiat. Ce a obținut România/Concluzia primului Consiliu NATO-Ucraina, criticată de Moscova

schedule 13 iul. 2023, 08:43

Summit-ul NATO s-a încheiat. Ce a obținut România/Concluzia primului Consiliu NATO-Ucraina, criticată de Moscova
Foto: Captura

România este mai sigură ca niciodată. Sute de militari vor veni în țară și vom beneficia de apărare aeriană. Este concluzia celor două zile de discuții în cadrul summit-ului NATO de la Vilnius, unde negocierile despre securitate s-au purtat zi și noapte. Iată și ce a primit Ucraina. Concluzia primului Consiliu NATO-Ucraina a fost criticată de Moscova: „Încalcă securitatea Rusiei".

Ce a obținut România la summit-ul NATO de la Vilnius

În urma deciziilor luate la Vilnius, România este mai sigură ca niciodată. Au fost adoptate planuri regionale de apărare care înseamnă o transformare în ceea ce știam noi că înseamnă apărarea pe Alianța Nord-Atlantică. 

Vom avea mai mulți militari spanioli, a transmis președintele Guvernului Spaniol, Pedro Sanchez. Același anunț a venit și din partea Sloveniei, de unde sute de militari vor veni în România în perioada următoare. 

„Există planuri pentru creşterea grupurilor de luptă, inclusiv cel din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune”, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

Cu Bulgaria am decis să deschidem un comandament de trupe speciale pentru operaţiuni speciale. Pentru moment, nu s-a stabilit dacă va fi în România sau în Bulgaria. România vrea ca acest comandament să fie înființat pe teritoriul nostru, unde se pot antrena și militarii Alianței. 

Este vorba despre apărarea aeriană pe întreg flancul estic, ceea ce înseamnă și pentru România, la propunerea Țărilor Baltice, prin rotație. Peste toate se adaugă securitatea la Marea Neagră. 

Mircea Geoană a explicat că noul prag minim de investiţii în Apărare, 2% din PIB, poate aduce ţărilor mari avantaje. „Este o invitaţie pentru o ţară ca România sau ţări din estul Europei care sunt membre NATO să producă o adevărată renaştere a industriei naţionale de apărare. Dacă tot investeşti, e bine să ai şi beneficii. Locuri de muncă, capacitate militară, tehnologii cu dublă utilizare”, spune Mircea Geoană, secretar-general adjunct al NATO.

Ce a primit Ucraina la summit-ul NATO/Zelenski, criticat de aliați

După nemulțumirile din prima zi de summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost criticat de aliați. „Vrem să auzim şi cuvinte de recunoştinţă, nu doar să primim liste de cumpărături”, i-a transmis ministrul britanic al Apărării. 

La finalul evenimentului din capitala Lituaniei, șeful de stat de la Kiev a ieșit zâmbind. El a obținut la Vilnius pentru Ucraina statutul de partener al Alianței și ajutor militar. 

„Ucraina este acum mai aproape de NATO decât oricând. Aliații au reafirmat că Ucraina va deveni membră a alianței și au convenit să elimine cerința unui plan de acțiune pentru aderare”, susţine Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Ţările G7 sunt şi ele gata să ofere Ucrainei garanţii de securitate şi sprijin economic pe termen lung. „Vom ajuta Ucraina să îşi construiască o apărare puternică şi capabilă, pe pământ, în aer şi pe mare, care să fie o forţă stabilizatoare în regiune şi care să descurejeze orice ameninţare”, declară Joe Biden, preşedintele SUA. 

Decizia nu e pe placul Rusiei

Hotărârea a fost criticată aspru de Rusia. „Oferind garanții de securitate Ucrainei, aceste ţări încalcă securitatea Rusiei. Este imposibil. Și acest lucru este plin de consecințe destul de negative pe termen mediu, lung și chiar pe termen scurt”, spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---