Politic Externe

Iohannis, după întâlnirea cu șeful NATO: „Ucraina și Georgia vor deveni aliați NATO”

schedule 29 iun. 2023, 18:14

Iohannis, după întâlnirea cu șeful NATO: „Ucraina și Georgia vor deveni aliați NATO”
Alexandros Michailidis / Shutterstock

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că în urma unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Ucraina și Georgia vor deveni parte din Alianță.

Iohannis, despre aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că Ucraina și Georgia vor deveni state membre NATO, însă nu se știe când și cum.

„Pe de altă parte, este evident că întrebarea pentru Summitul NATO va fi: devine Ucraina aliat sau nu? Răspunsul a fost dat în 2008, la București. Răspunsul este foarte clar, oricine poate să citească Rezoluția de la București, care spune simplu: Ucraina și Georgia vor deveni aliați NATO. Necondiționat, fără alte puncte și subpuncte. Deci, această întrebare poate fi lămurită foarte ușor. Mai departe, sigur, când se va întâmpla, cum se va întâmpla rămâne încă deschis”, a afirmat președintele Iohannis.

Liderul de la București a menționat că în cadrul întâlnirii a mai adus în discuție faptul că trebuie să se întreprindă toate măsurile pentru a opri Rusia din a cotropi teritoriul ucrainean.

„Pentru a ajuta Ucraina este în același timp nevoie să îi ajutăm în parcursul lor european. Și aici, în luarea mea de cuvânt, am fost foarte ferm. Este extrem de important să ajutăm Ucraina, dar, în același timp, este extrem de important să ajutăm pe cei care suferă de pe urma acestui război și au nevoie de o șansă, în special, și m-am referit explicit aici la Republica Moldova, care are nevoie de sprijinul nostru, are nevoie de sprijin pentru a-și crește reziliența și are nevoie de sprijin pentru a deveni membră a Uniunii Europene”, a adăugat șeful statului român.

Președintele Klaus Iohannis a spus că în cadrul Consiliului European va aduce în discuție necesitatea întăririi mecanismelor de pregătire și răspuns ale Uniunii Europene la dezastre.

„Și voi face acest lucru împreună cu alte nouă state: Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Franța, Grecia, Irlanda, Lituania, Slovacia, care s-au alăturat inițiativei mele privind consolidarea capacității Uniunii în acest domeniu. În acest fel, transmitem un mesaj politic la nivel înalt privind valoarea adăugată a protecției civile europene în situații de criză majoră, precum și la necesitatea de a întări mecanismele de pregătire și răspuns la dezastre, având în vedere că statele membre nu sunt întotdeauna capabile să facă față singure la aceste situații complicate”, a precizat Iohannis.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---