Iohannis, despre aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că Ucraina și Georgia vor deveni state membre NATO, însă nu se știe când și cum.
„Pe de altă parte, este evident că întrebarea pentru Summitul NATO va fi: devine Ucraina aliat sau nu? Răspunsul a fost dat în 2008, la București. Răspunsul este foarte clar, oricine poate să citească Rezoluția de la București, care spune simplu: Ucraina și Georgia vor deveni aliați NATO. Necondiționat, fără alte puncte și subpuncte. Deci, această întrebare poate fi lămurită foarte ușor. Mai departe, sigur, când se va întâmpla, cum se va întâmpla rămâne încă deschis”, a afirmat președintele Iohannis.
Liderul de la București a menționat că în cadrul întâlnirii a mai adus în discuție faptul că trebuie să se întreprindă toate măsurile pentru a opri Rusia din a cotropi teritoriul ucrainean.
Citește și:
Klaus Iohannis: România este sigură, fără trupe în Ucraina
Klaus Iohannis, primul discurs din 2024: Este crucial ca Moldova și Ucraina să primească sprijin
Soluția găsită de Iohannis și Zelenski pentru a gestiona exportul cerealelor ucrainene spre România
„Pentru a ajuta Ucraina este în același timp nevoie să îi ajutăm în parcursul lor european. Și aici, în luarea mea de cuvânt, am fost foarte ferm. Este extrem de important să ajutăm Ucraina, dar, în același timp, este extrem de important să ajutăm pe cei care suferă de pe urma acestui război și au nevoie de o șansă, în special, și m-am referit explicit aici la Republica Moldova, care are nevoie de sprijinul nostru, are nevoie de sprijin pentru a-și crește reziliența și are nevoie de sprijin pentru a deveni membră a Uniunii Europene”, a adăugat șeful statului român.
Președintele Klaus Iohannis a spus că în cadrul Consiliului European va aduce în discuție necesitatea întăririi mecanismelor de pregătire și răspuns ale Uniunii Europene la dezastre.
„Și voi face acest lucru împreună cu alte nouă state: Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Franța, Grecia, Irlanda, Lituania, Slovacia, care s-au alăturat inițiativei mele privind consolidarea capacității Uniunii în acest domeniu. În acest fel, transmitem un mesaj politic la nivel înalt privind valoarea adăugată a protecției civile europene în situații de criză majoră, precum și la necesitatea de a întări mecanismele de pregătire și răspuns la dezastre, având în vedere că statele membre nu sunt întotdeauna capabile să facă față singure la aceste situații complicate”, a precizat Iohannis.