Politic

Klaus Iohannis, primul discurs după o lună: „Este crucial ca Moldova și Ucraina să primească sprijin în continuare”

schedule 23 ian. 2024, 13:11

Klaus Iohannis, primul discurs după o lună: „Este crucial ca Moldova și Ucraina să primească sprijin în continuare”
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

În primul discurs din 2024, cu ocazia întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, președintele Klaus Iohannis a declarat că țara noastră va fi alături de Republica Moldova și Ucraina în procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană. Șeful de stat a subliniat că este crucial ca cele două țări să primească în continuare sprijin financiar și expertiză pentru consolidarea instituțională și a mediului de investiții. 

„Mă bucur să văd că eforturile Republicii Moldova, la fel ca şi cele ale Ucrainei, au fost recunoscute la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023. Decizia de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a reprezentat un obiectiv strategic pentru România, pe care l-am susţinut cu toată tăria. România este şi va fi alături de cele două state şi în procesul de negociere, deoarece cunoaştem foarte bine complexitatea acestuia, dar şi beneficiile pentru cetăţeni. Este crucial ca Republica Moldova şi Ucraina să primească în continuare sprijin financiar şi expertiză pentru consolidarea instituţională şi a mediului de investiţii, care să creeze stabilitate şi prosperitate”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a marcat că, dintre teritoriile din regiune, Republica Moldova a resimțit cel mai mult impactul războiului Rusia-Ucraina, dar și al acțiunilor hibride ruse pentru destabilizarea sa.

„Autorităţile de la Chişinău au avut resurse interne limitate pentru a gestiona crizele suprapuse cu care s-au confruntat şi pentru a avansa procesul de integrare europeană. Au acţionat însă energic şi au dovedit o voinţă politică deosebită pentru a aşeza ireversibil Republica Moldova pe drumul către Uniunea Europeană", a adăugat preşedintele Iohannis. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina. „Din păcate, anul care a trecut a continuat să fie marcat de conflicte şi situaţii complexe, cu impact major asupra relaţiilor internaţionale. Cel de-al doilea an de război împotriva Ucrainei a continuat să provoace pierderi imense, multiplicând consecinţele negative la nivel global.

România a fost şi va rămâne alături de vecinul său şi de cetăţenii ucraineni, care îşi apără cu curaj libertatea, suveranitatea şi integritatea teritorială", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

Oficialul a completat că, datorită eforturilor noastre, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarităţii ale Uniunii Europene.

Şeful statului a amintit că, în octombrie anul trecut, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Bucureşti, a fost semnată Declaraţia Comună privind procesul referitor la ridicarea relaţiei dintre România şi Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic. „Am reconfirmat acest angajament în cadrul recentei noastre convorbiri telefonice”, a adăugat preşedintele Iohannis.

El a afirmat că, la nivel regional, european, dar şi global, este „imperativ să menţinem angajamentul ferm pentru Ucraina”. „Legat de soarta războiului, poziţia noastră rămâne categorică: numai Ucraina poate decide momentul, parametrii şi modul în care se vor desfăşura eventuale negocieri de pace", a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre conflictul Israel-Hamas

Președintele României și-a exprimat, marți, susținerea pentru soluția celor două state, așa încât să fie respectate aspirațiile legitime ale poporului palestinian, cât și dreptul la securitate al Statului Israel. 

„În ceea ce priveşte evoluţiile din Orientul Mijlociu, am condamnat ferm atacul Hamas din primul moment şi am pledat, totodată, pentru respectarea strictă a dreptului internaţional, inclusiv a dreptului internaţional umanitar, acordând ajutor umanitar civililor din Gaza.
Este clar, după aceste luni de conflict deschis, că este nevoie de o soluţie politică pe termen lung, care să conducă la o pace justă, iar singura variantă viabilă rămâne soluţia celor două state, cu respectarea atât a aspiraţiilor legitime ale poporului palestinian, cât şi a dreptului la securitate al Statului Israel", a precizat Iohannis.

Șeful de stat a reamintit că, în contextul conflictului din Fâşia Gaza, România a desfăşurat şi o „operaţiune foarte dificilă de oferire de asistenţă şi sprijin" pentru cetăţenii români de acolo.

„Adresez şi cu acest prilej mulţumiri autorităţilor române implicate în operaţiunea de evacuare a cetăţenilor români afectaţi, precum şi partenerilor din Israel, Egipt, Qatar şi Iordania pentru sprijinul oferit", a spus preşedintele.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---