Politic

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis în cazul azilelor groazei: „E o rușine națională”

schedule 11 iul. 2023, 15:09

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis în cazul azilelor groazei: „E o rușine națională”
Foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Val de demiteri în cazul azilelor groazei. Controalele demarate la căminele de bătrâni scot la iveală în continuare detalii cumplite. Astăzi a venit și prima reacție a lui Klaus Iohannis în acest caz. „Este o rușine națională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină”, a spus preşedintele României de la Vilnius, unde se află pentru summit-ul NATO. 

Klaus Iohannis, prima reacție în caul azilelor groazei

Întrebat dacă ministrii Muncii și Familiei ar trebui să-și dea demisia, șeful statului a vorbit despre vinovății morale și politice.

"Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi pot fi încadraţi la fel. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie? Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic.Trebuie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent dacă vorbim de o vinovăţie în exercitarea funcţiei sau una politică sau morală. Eu sunt adeptul unei intervenții clare și hotărâte. Nu știu cine se face vinovat politic, eu sper foarte mult ca cei care sunt în măsură să ia decizii politice să o fac​", a adăugat şeful statului.

În aceste zile, toate căminele și azilele de bătrâni, atât private, cât și de stat, vor fi controlate de inspectori de la consiliile judenețe și Ministerul Muncii. 

Între timp, după toate dezvăluirile făcute în spațiul public despre azilele din Ilfov, a avut loc un val de demiteri, venite din partea celor de la guvernare. 

Primul pe listă a fost Bogdan Iulian Pântea, director Direacția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov. A fost urmat de Mihai Tomescu, președintele Autorității Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD). Și Cristina Elena Anton, director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), cât și Teodor Negulescu, director Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov au fost dați jos din funcție. 

În prezent, o comisie de disciplină analizează activitatea Alinei Nela Decusara, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, și a trei inspectori din subordinea acesteia, pentru a se stabili dacă vor fi sau nu demiși. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---