Politic

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, abordează dosarele Mineriadei și „2 Mai” în contextul justiției române

schedule 25 apr. 2024, 15:04

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, abordează dosarele Mineriadei și „2 Mai” în contextul justiției române
Sursa foto: Agerpres Foto
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, discută cazurile Mineriadei și al judecătoarei Popoviciu, accentuând importanța justiției corecte.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut declarații joi referitoare la două cazuri importante aflate în atenția opiniei publice și a sistemului judiciar din România. În ceea ce privește dosarul Mineriadei din 1990, Gorghiu a subliniat că acesta reprezintă o restanță veche a statului român și a exprimat speranța că statul își va onora obligația față de societate. Ea a menționat că a transmis solicitarea de începere a urmăririi penale către Parchet imediat după primirea documentului de la președintele României.

Într-o altă declarație, ministrul a abordat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cazul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, care are pe rol dosarul lui Vlad Pascu. Gorghiu și-ar fi dorit ca decizia CSM să elimine orice semn de întrebare legat de acest caz. Ea a subliniat că justiția nu se face în spațiul public, ci în instanțe, însă a recunoscut că există controverse și semne de întrebare în legătură cu procedura desfășurată în acest dosar. Ministrul a menționat că fiecare decizie a CSM, a ministerului și a sistemului judiciar ar trebui să contribuie la creșterea încrederii în justiție.

CSM a decis miercuri că judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu nu va fi suspendată din funcție, respingând cererea Inspecției Judiciare ca neîntemeiată. Secția pentru judecători în materie disciplinară a apreciat că exercitarea în continuare a funcției de către Popoviciu nu afectează imparțialitatea procedurii disciplinare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---