Politic

Guvernul propune ca fugarii condamnați să suporte costurile aducerii lor în țară

schedule 21 mar. 2024, 14:15

Guvernul propune ca fugarii condamnați să suporte costurile aducerii lor în țară
Mircea Moira/Shutterstock
Proiect legislativ în România obligă condamnații fugari să plătească pentru repatrierea lor, ca măsură descurajatoare.

Guvernul României a inițiat un proiect legislativ care prevede ca persoanele condamnate ce fug din țară pentru a evita executarea pedepsei să suporte costurile aducerii lor înapoi în țară. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că acest proiect a fost discutat în cadrul ședinței de Guvern de joi, subliniind că măsura este menită să descurajeze fenomenul condamnaților fugari.

"Venim azi și cu noi prevederi capabile să descurajeze fenomenul condamnaților care părăsesc țara înaintea sentinței finale. Vedem deja că, în ultima vreme, tot mai mulți fugari celebri au fost aduși înapoi, primind acum și un spor de pedeapsă. Prin proiectul dezbătut azi, vrem să îi punem să plătească în plus, cum e firesc. Adică să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară", a declarat Marcel Ciolacu.

Această inițiativă vine în contextul în care, în anul precedent, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru repatrierea persoanelor urmărite internațional. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a menționat anterior necesitatea unui astfel de proiect legislativ.

Recent, fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost adus în România după ce a fugit în Germania. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită și a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---