Produsele care se scumpesc în 2024
Guvernul a crescut TVA-ul pentru produsele cu zahăr, băuturile carbogazoase şi berea fără alcool de la 9 la 19%. A introdus şi taxa pe zahăr. Măsurile se vor reflecta în preţuri, spun analiştii.
„Toate aceste creşteri de taxe vor genera un nou val de inflaţie, de scumpiri pe care îl vom simţi cu vârf şi îndesat”, este de părere Adrian Negrescu, analist economic, pentru Observator.
De pildă, o sticlă de suc la 2,5 litri va costa aproape 11 lei, cu un leu mai mult decât acum. Cota redusă de TVA de 9% rămâne valabilă doar la cozonaci.
Prin aceste măsuri, Guvernul vrea să descurajeze consumul de produse nesănătoase. „Într-un final, sunt costurile statului - când se produce riscul de îmbolnăvire - mult mai ridicate decât acciza pe care noi încercăm să o colectăm acum”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
Citește și:
Cât costă un machiaj la Dana Roba. Oamenii, total nemulțumiți de prețuri
Intră în vigoare plafonarea prețurilor la RCA. Cât plătesc șoferii pe asigurarea auto
ANRE schimbă factura la gaze. Noile reglementări și cine o va putea achita eșalonat
Însă și alimentele de calitate, cumpărate în cantități mici, se vor scumpi. TVA-ul a crescut de la 5% la 9% pentru produsele bio. Iar măsura stârnește îngrijorări în rândul micilor producători, care încearcă să supraviețuiască pe o piață lovită de inflație.
O pungă de biscuiți eco cu ovăz, care acum costă 20 de lei, s-ar putea scumpi cu aproape un leu. „Facilităţile fiscale din Codul Fiscal sunt numeroase, unele sunt chiar lux pentru perioada grea pe care o traversează România”, a precizat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
Dacă în prezent un coș de cumpărături pentru trei persoane care conține biscuiți, dulceață bio, suc, bomboane de ciocolată, napolitane și bere fără alcool ne costă aproape 180 de lei, în primele zile din 2024 pe aceleași produse vom plăti cu aproape 14 lei mai mult.