Politic Economic

Masa de Crăciun, cu prețuri mai mici. Lista alimentelor pentru care s-ar putea plafona adaosul comercial

schedule 17 oct. 2023, 08:03

Masa de Crăciun, cu prețuri mai mici. Lista alimentelor pentru care s-ar putea plafona adaosul comercial
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Guvernul e deja cu gândul la masa de Crăciun și vrea să oblige retailerii și procesatorii să ieftinească unele produse de sezon. Cozonacul ar trebui să aibă un preț mai mic, le fel și mușchiul de porc sau murăturile, în următoarele trei luni. Toate vor fi incluse în lista cu alimentele pentru care s-ar putea plafona adaosul comercial. 

Guvernul pregătește ieftiniri pentru masa de Crăciun

Pe lângă cele 14 produse de bază, Executivul vrea să extindă plafonarea la mai multe sortimente de alimente. Va include şi câteva produse tradiţionale. O decizie va fi luată săptămâna asta. 

La începutul acestei săptămâni, ministrul Agriculturii va avea întâlniri cu procesatorii și retailerii pentru a stabili lista cu noile produse care vor avea adaosul comercial plafonat.

Măsura va fi extinsă pentru încă trei luni. Din data de 1 noiembrie am putea vedea prețuri mai mici la raft pentru mai multe tipuri de pâine, ouă, smântână și alimente consumate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Ce alimente s-ar putea ieftini de Sărbători

Printre ele se numără cozonacul, pișcoturile, smântâna și laptele cu 3,5% grăsime. Un cozonac, care costă acum 40 de lei, s-ar putea ieftini cu 5 lei în urma plafonării adaosului comercial la 20%. Surse guvernamentale, citate de Observator, spun că lista ar putea fi completată cu mai multe tipuri de brânză, murături, cârnați, usturoi și chiar mușchi de porc. 

„Vom analiza toate produsele care sunt folosite de către români în perioada sărbătorilor de iarnă. În perioada sărbătorilor de iarnă se consumă între 8 și 9 milioane de cozonaci. Vă spun 100% că nu o să fie penurie de cozonaci în România”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
„Ce facem cu şampania? Şi ea se consumă în perioada sărbătorilor. Ar trebui să avem un adaos comerical limitat şi la şampanie. E o continuare a politicilor populiste. Preţurile pe piaţă oricum variază în funcţie de cerere şi ofertă. Deci e posibil să asistăm la reduceri în perioada sărbătorilor de iarnă, tocmai datorită ofertei foarte mari de produse şi servicii”, a comentat Dan Schwartz, analist economic. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---