Economic

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită cu 3 luni. Pe listă sunt și produse tradiționale

schedule 18 oct. 2023, 07:44

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită cu 3 luni. Pe listă sunt și produse tradiționale
Foto: Li Jianguo/Agerpres

Măsura plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu trei luni. Lista de produse va fi extinsă, având în vedere și perioada sărbătorilor de iarnă, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Iată ce alimente pentru masa de Crăciun vom cumpăra anul acesta cu un preț mai mic.

„Marea ieftineală” de Sărbători. Lista alimentelor care la care adaosul comercial este plafonat, extinsă cu produse tradiționale

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul Florin Barbu a avut întâlniri de lucru cu reprezentanţii procesatorilor şi comercianţilor pentru a discuta modalităţile de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază precum şi extinderea listei de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lanţul de procesare-distribuţie-comercializare.

„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele aşteptate, anume de stopare a creşterii preţurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii şi comercianţii prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2024, ţinând cont şi de faptul că vin sărbătorile de iarnă.
În aceeaşi măsură, de comun acord cu procesatorii şi comercianţii, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători şi nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat ministrul Agriculturii.

Propunerile făcute de ministrul Agriculturii au fost agreate de procesatori și comercianți. Urmează ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparență, avizare și adoptare.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023. 

Actul normativ vizează limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei. 

Ce alimente s-ar putea ieftini de Sărbători

Din data de 1 noiembrie am putea vedea prețuri mai mici la raft pentru mai multe tipuri de pâine, ouă, smântână și alimente consumate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Printre ele se numără cozonacul, pișcoturile, smântâna și laptele cu 3,5% grăsime. Un cozonac, care costă acum 40 de lei, s-ar putea ieftini cu 5 lei în urma plafonării adaosului comercial la 20%. Lista ar putea fi completată cu mai multe tipuri de brânză, murături, cârnați, usturoi și chiar mușchi de porc. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---