Cârnaţii de Pleşcoi, al şaselea produs românesc cu indicaţie geografică protejată în UE, sunt renumiți în toată lumea. Aceste delicatese sunt pregătite cu mare atenție la noi în țară, în ținutul Buzăului, iar acum, în perioada sărbătorilor, comenzile curg.
Angajații abia au făcut față la o carmangerie din localitatea Mărăcineni. Acolo, afumătoarea încinsă este întreținută numai cu lemn și rumeguș de fag. Pentru cei care nu au reușit să ajungă acasă în această perioadă, rudele s-au asigurat că acest Crăciun nu trece fără ca oamenii dragi să se bucure de gustul autentic.
„Pachetul acesta este pentru verișoara mea din Franța care este pe TIR și nu ajunge acasă de sărbători. M-a rugat să-i trimit bunătăți tradiționale de la noi din țară pentru că pe acolo nu le găsesc, în special babicul, cârnații de pleșcoi”, a spus o femeie pentru Observator.
Babicul este preparat ca acum o jumătate de secol
Pe vremuri, batoanele roșiatice se țineau la zvântat la streașina casei, în vânt. „Babicul de Buzău este un produs făcut din pulpă de vită, şi pulpă de porc, cu boia de ardei dulce şi iute, făcute de noi.”
Citește și:
Uleiul de măsline, un lux din cauza secetei din Spania
Evenimentul Smart Future: de ce are nevoie România de inovație pentru viitor?
Și într-o carmangerie din Poșta Cîlnău, cele mai vândute produse sunt cele tradiționale, mai ales că toate preparatele sunt făcute din carne care provine din ferma proprie.
„Preparatele care se vând cel mai bine, prima dată se vinde oaia, cârnaţii de oaie, ghidemul de oaie, cârnaţii uscaţi, cârnaţii proaspeţi, pastrama de miel”, Victor Ghizdeanu, proprietar carmangerie.
Un pachet care include toate bunătățile specifice de sărbătoare, de la cârnați de Pleșcoi până la lebăr, mușchi afumat sau tobă, poate ajunge chiar și la 500 de lei.