Speciale

Produsul românesc renumit în toată lumea care e la mare căutare de sărbători. Este pregătit în ținutul Buzăului

schedule 23 dec. 2023, 09:39

Produsul românesc renumit în toată lumea care e la mare căutare de sărbători. Este pregătit în ținutul Buzăului
Foto: Capturi video

Produsele tradiționale sunt la mare căutare în perioada sărbătorilor de iarnă. Carmangeriile sunt pline și de clienți, și de preparate. Renumiţi în întreaga lume, cârnaţii de Pleşcoi sunt la mare căutare, la fel şi babicul de Buzău, muşchiul afumat sau carnea la garniţă.

Cârnaţii de Pleşcoi, al şaselea produs românesc cu indicaţie geografică protejată în UE, sunt renumiți în toată lumea. Aceste delicatese sunt pregătite cu mare atenție la noi în țară, în ținutul Buzăului, iar acum, în perioada sărbătorilor, comenzile curg. 

Angajații abia au făcut față la o carmangerie din localitatea Mărăcineni. Acolo, afumătoarea încinsă este întreținută numai cu lemn și rumeguș de fag. Pentru cei care nu au reușit să ajungă acasă în această perioadă, rudele s-au asigurat că acest Crăciun nu trece fără ca oamenii dragi să se bucure de gustul autentic. 

„Pachetul acesta este pentru verișoara mea din Franța care este pe TIR și nu ajunge acasă de sărbători. M-a rugat să-i trimit bunătăți tradiționale de la noi din țară pentru că pe acolo nu le găsesc, în special babicul, cârnații de pleșcoi”, a spus o femeie pentru Observator.

Babicul este preparat ca acum o jumătate de secol

Pe vremuri, batoanele roșiatice se țineau la zvântat la streașina casei, în vânt. „Babicul de Buzău este un produs făcut din pulpă de vită, şi pulpă de porc, cu boia de ardei dulce şi iute, făcute de noi.”

Și într-o carmangerie din Poșta Cîlnău, cele mai vândute produse sunt cele tradiționale, mai ales că toate preparatele sunt făcute din carne care provine din ferma proprie. 

„Preparatele care se vând cel mai bine, prima dată se vinde oaia, cârnaţii de oaie, ghidemul de oaie, cârnaţii uscaţi, cârnaţii proaspeţi, pastrama de miel”, Victor Ghizdeanu, proprietar carmangerie. 

Un pachet care include toate bunătățile specifice de sărbătoare, de la cârnați de Pleșcoi până la lebăr, mușchi afumat sau tobă, poate ajunge chiar și la 500 de lei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---