Economic

Plafonarea, fentată și de această dată. În magazine a apărut mălatul la 1.05 kg, iar ale produse care nu sunt pe listă s-au scumpit

schedule 31 ian. 2024, 07:49

Plafonarea, fentată și de această dată. În magazine a apărut mălatul la 1.05 kg, iar ale produse care nu sunt pe listă s-au scumpit
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Guvernul s-a răzgândit din nou în privința plafonării adaosului comercial la alimentele de bază. Măsura se va aplica doar două luni, nu trei ca până acum. Ce a rămas neschimbat e faptul că marile magazine fentează și de această dată plafonarea. În plus, pe lista produselor cu preț redus nu a mai intrat carnea de miel, ci untul și magiunul, iar alte șase alimente eliminate se vor scumpi cu 10%. 

Chiar dacă retailerii și procesatorii au respins prelungirea plafonării, Executivul a hotărât să extindă măsura pentru două luni. Lista alimentelor cu preț redus s-a schimbat.

Au fost eliminate carnea tocată, orezul, cozonacul, bulionul, drojdia și margarina și au fost adăugate două alimente noi: untul de până la 250 de grame și magiunul de până la 350 de grame.

Magiunul are adaos comercial de până la 150%. La producător un borcan costă 13 lei, însă în supermaketuri preţul ajunge la 29 de lei. Astfel, de la 1 februarie, produsul s-ar putea ieftini cu până la 10 lei. 

Și untul s-ar putea ieftini cu până la 10%. „Untul în general face parte din categoria produselor sensibile în ceea ce priveşte adaosul comercial și prețul la raft. Sunt câteva categorii de produse unde nu se pot pune adaosuri comerciale mari”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), pentru Observator

17 alimente vor avea preț mai mic în următoarele luni, printre ele pâinea, laptele, brânza, ouăle, uleiul și zahărul. Deși Guvernul și-ar fi dorit să adauge pe listă carnea de miel, în urma discuțiilor cu reprezentanții magazinelor s-a renunțat la idee.

„Carnea de miel e un produs sezonier şi în general în magazine e o cantitate redusă pentru acest produs”, a explicat George Bădescu, director executiv Asociația Marilor Rețele comerciale.

Din luna aprilie, retailerii vor ca pretul sa fie controlat altfel si să nu se mai intervină din 3 în 3 luni în piaţă. 

„Niște măsuri punctuale care să contracareze niște creșteri abuzive sau niște creșteri speculative, de monopol; să nu uităm la covid când a crescut prețul la spirt de 7 ori, la drojdie de 6 ori”, Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR).
„Genul acesta de intervenții administrative își au un scop și un rol pe termen scurt dacă lucrurile se prelungesc. Nu putem exclude și apariția unor efecte colaterale”, George Bădescu, director executiv Asociația Marilor Rețele comerciale.
„Efecte colaterale” cum ar fi fentarea statului. La raft au apărut deja produse cu gramaje schimbate doar pentru a nu intra sub incidența măsurii, de pildă mălaiul de 1.05 kg. Alți comercianți au scumpit produsele neplafonate: detergenți, cosmetice și hârtie. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---