Economic Politic

Paradox românesc: plafonarea se pune în calea ieftinirilor. Cum am putea să plătim facturi mai mici la energie

schedule 20 oct. 2023, 07:41

Paradox românesc: plafonarea se pune în calea ieftinirilor. Cum am putea să plătim facturi mai mici la energie
Foto: Daniele Mezzadri/Shutterstock

Plafoanele, destinate să țină prețurile la un anumit nivel, se pun acum, paradoxal, în calea ieftinirilor. Am putea plăti mai puţin la gaze şi energie dacă furnizorii ar factura sub plafoanele impuse de lege. Autoritățile bănuiesc faptul că multe companii ar putea face asta, dar nu vor. 

Paradoxul plafonării prețurilor

Dacă în loc de 31 de bani pe kWh, am avea un preţ mai mic, de 25 de bani pe kWh, asta înseamnă că, la un consum lunar de o mie de kWh, ar urma să plătim 250 de lei, în loc de 310 lei. Legea spune că furnizorul este obligat să se raporteze la cel mai mic preț, însă un singur furnizor oferă un tarif de 26 de bani pe kWh, iar alți cinci au oferte de 30 de bani pe kWh, în timp ce celelalte companii au stabilit un preț fie de 31 de bani, cât este plafonul, fie mai mari.

Asta deși prețurile au scăzut. La gaze, prețul de pe piața SPOT este de două ori mai mic față de anul 2022, iar la energie e chiar și de trei ori mai mic.

„Pe piaţa SPOT, preţul mediu pe luna septembrie este de 522 de lei, comparativ cu septembrie 2022, când a fost de 1800 de lei pe MWH. Cum îşi face fiecare furnizor strategia este o problemă internă”, a explicat Silvia Vlăsceanu, expert energie pentru Observator.

Ministerul Energie are suspiciuni și vrea controale la furnizorii de energie

Ministerul Energiei bănuiește că furnizorii ar putea să scadă prețul, dar nu vor. „Săptămâna aceasta depunem şi format sesizările. Informal am transmis ANRE-ului că, din semnalele pe care le avem, din discuţiile pe care le avem cu furnizorii, există o abordare incorectă din partea unor furnizori. Sau probabil incorectă”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei menționează că, până la acest moment, nu a primit nicio sesizare din partea Ministerului Energiei, așa că nu face nicio verificare. Dar face controale la trei furnizori de gaze, aleși aleatoriu.

„Când există o astfel de îngrijorare, aş prefera ca instituţiile să o rezolve punctual. pentru că toate aceste suspiciuni nu fac bine nimănui”, Dana Dărăban, reprezentant furnizori energie. 

Până când se va lua o măsură, consumatorii sunt cei care plătesc. Plafoanele de la gaze și energie se aplică până în luna martie a anului 2025. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---