Sănătate

Pericolele din frigider. Experiment: Cât poţi ţine salata de boeuf și piftia la rece după ce le-ai făcut

schedule 03 ian. 2024, 08:28

Pericolele din frigider. Experiment: Cât poţi ţine salata de boeuf și piftia la rece după ce le-ai făcut
Foto: Shutterstock

Mare atenție la mâncarea rămasă în frigider după sărbătorile de iarnă! Salata de boeuf sau piftia ar putea fi deja alterate și periculoase pentru sănătate. Camerele de gardă sunt pline de pacienți cu toxiinfecții alimentare severe. Dar cât putem ține deliciile pregătite pentru Crăciun la frigider? Iată rezultatele analizelor, după șase zile. 

Cât poți ține salata de boeuf și piftia la frigider după ce le-ai făcut?

Echipa Observator a dus o mostră din piftie, sarmale și salată de boeuf la analize, după ce produsele au stat șase zile la frigider. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare a dat primul verdict. 

„Aspectul, dacă ne uităm, pentru salată beof, pare ok. Pentru piftie, aspectul nu este ce ne-am aștepta, este tulbure”, Alexandru Cîrîc, director ICA. 

În cele din urmă, piftia a trecut testul de gust şi miros. Salată de beouf, nu. „Aproape că nu poate mirosită, nu poate fi degustată. Mirosul este modificat, necaracteristic, acru, neplăcut, gustul de oxidat de rânced, acrișor. A început probabil un proces de fermentație nespecific unui asemenea produs. Niciun produs cu maioneză, alte salate, salate legume cu maioneză, ouă umplute, de vinete, nu trebuie ținute o săptămâna la frigidier”, a explicat Alexandru Cîrîc, director ICA, pentru sursa citată. 

Medicii avertizează că pericolul este mare

„Presiunea la camera de garda este mult mai mare de sărbători, se întâmplă și la institutul matei bals, s a intamplatsideaceasta dată, Ar trebui să știm că preparatele tradiționale pe care le iubim atât de mult au și acest risc de a produce infecții digestive.
Toxiinfecțiile alimentare pot să însemne forme ușoare care să se rezolve poate și în 24 de ore sau poate să apară deshidratarea mai ales la persoanele în vârstă, la cei cu boli cronice, care chiar pun viață pacientului în pericol”, Andrei Marinescu, medic infecționist.

Pentru a nu sta cu grijă, directorul Insitutului de Cercetări Alimentare ne-a spus niște secrete. Salata de boeuf are șanse să nu se strice repede dacă folosim ouă de găini crescute în curte. De asemenea, mai multă zeamă de lămâie în maioneză ajută, acidul citric încetinind oxidarea și alterarea mâncării. 

„Este recomandat că tot ce punem în contact cu maioneză, tot ce includem în salată, să fie tratat termic sau foarte bine spălat. Trebuie să fim foarte atenți la modul de prepare al produselor în gospodărie, la igienă, la faptul că un produs crud nu trebuie tratat pe același tocător sau cu același cuțit cu un produs preparat termic. Carnea proaspătă poate fi contaminată”, Alexandru Cîrîc, director ICA.

În schimb, față de salata de boeuf, sarmalele pot fi mâncate și după o săptămână, chiar două de la preparare, fără probleme, spun specialiștii în alimentație. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9757 RON
0.00070
USD
USD: 4.6253 RON
0.02470
GBP
GBP: 5.7992 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.2777 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.544 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0905 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---