Sci-Tech Externe Politic

ONU adoptă prima rezoluție globală pentru reglementarea inteligenței artificiale

schedule 22 mar. 2024, 06:47

ONU adoptă prima rezoluție globală pentru reglementarea inteligenței artificiale
lev radin / Shutterstock
ONU adoptă rezoluție IA pentru protecția datelor și drepturilor omului, co-sponsorizată de SUA și China.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate prima rezoluție globală privind inteligența artificială (IA), cu scopul de a încuraja protejarea datelor personale, monitorizarea riscurilor asociate IA și protejarea drepturilor omului. Rezoluția, propusă de Statele Unite și co-sponsorizată de China și alte 121 de națiuni, nu are caracter obligatoriu și a fost rezultatul a trei luni de negocieri.

Documentul subliniază importanța ghidării dezvoltării tehnologice prin valorile fundamentale ale umanității și pledează pentru consolidarea politicilor de confidențialitate. Oficialii implicați în negocieri au recunoscut că au existat discuții aprinse cu diverse țări, inclusiv Rusia și China, dar au subliniat că rezoluția reușește să echilibreze continuarea dezvoltării IA cu protecția drepturilor omului.

Rezoluția vine în contextul în care guvernele din întreaga lume caută să reglementeze dezvoltarea IA, având în vedere potențialele riscuri, cum ar fi perturbarea proceselor democratice, amplificarea fraudei sau pierderile masive de locuri de muncă. Textul rezoluției evidențiază pericolele proiectării, dezvoltării, implementării și utilizării incorecte sau rău intenționate a sistemelor de IA, care ar putea submina drepturile omului și libertățile fundamentale.

În paralel, Uniunea Europeană a făcut pași semnificativi în reglementarea IA, Parlamentul European adoptând un acord provizoriu pentru a asigura că IA este de încredere, sigură și respectă drepturile fundamentale ale UE. Acesta interzice anumite utilizări ale IA care amenință drepturile cetățenilor, precum sistemele biometrice de clasificare sau recunoașterea emoțiilor în locuri de muncă și școli.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---