Sănătate Social

Legumele din piață au pesticide cu 452 de ori peste limită. Cât au cele de la supermarket

schedule 18 iul. 2023, 08:30

Legumele din piață au pesticide cu 452 de ori peste limită. Cât au cele de la supermarket
Foto: Shutterstock

Ce ne puneți în mâncare? Este o întrebare tot mai des auzită în ultimii ani, după ce pesticidele au început să fie din ce în ce mai utilizate. Și dacă în ceea ce privește verdețurile din piață nu am avea mari așteptări, am crede că legumele de la supermarket trec prin mai multe controale. În teorie, așa este. Practic, rezultatele de laborator arată că nimic nu este mai sigur decât produsele cultivate în propria grădină. În acest timp, autoritățile care ar trebui să verifice aceste lucruri ridică din umeri și spun că nu este niciun pericol.

Pericolul din farfurie: legumele din piață au pesticide cu 452 de ori peste limită

Boscalid, dimetomorf, penconazol. Sunt câteva denumiri complicate ale unor substanțe chimice pe care le consumăm fără să știm în verdeață, în legume și în fructe. Specialiștii au găsit urme importante de pesticide în câteva mostre, anume 22 de substanțe în 29 de probe analizate. 

„Pentru 29 de produse să descoperim 22 de compuşi diferiţi, pentru că vorbim de compuşi care se repetă este foarte mult. Sunt fungicide, sunt acaricide, sunt compuşi care pun în pericol sănătatea umană”, a spus Alexandru Cîrîc, director general al ICA, pentru Observator

Este o bănuială pe care mulți o aveam, însă nu la o așa amploare. Leușteanul din piață, de pildă, este stropit cu pesticide de 452 de ori peste limita legală. În ceea ce privește legumele din supermarket, controalele sunt mai stricte, deci, teoretic, riscul ar fi mai mic. 

După un test de laborator, în mărarul dintr-un supermarket au fost detectate două pesticide diferite, de câteva ori peste limita legală. Și în roșii, pătrunjel sau leuștean sunt urme de substanțe. 

În mărarul cumpărat dintr-un supermarket a fost găsit propiconazol cu o valoare de 13 ori mai mare decât cea permisă de lege. Este vorba despre un pesticid posibil cancerigen dacă este consumat în cantități mari. 

El poate cauza și probleme ale ficatului. În plus, substanța s-a dovedit a fi periculoasă mai ales la femeile gravide și, foarte grav, poate afecta fătul. 

„Pentru toată categoria de legume şi fructe se fac analize în laborator specializat... Conform celor mai recente buletine de analize toate rezultatele sunt corespunzătoare, iar substanţele menţionate, penconazol şi propiconazol, nu au fost detectate”, este reacția supermarketului incriminat, care a menționat, totodată, că pentru acel lot de mărar se vor reface de urgență testele.
„Utilizarea pesticidelor peste limită poate să determine apariţia unor forme de cancer hematologic, cum ar fi leucemiile, limfoamele, anumite cancere digestive. Toate aceste elemente sunt cauzate de efectul cumulativ pe care îl au pesticidele, pentru că noi ne expunem în mod repetat la mai multe substanţe chimice, pe termen lung”, doctor Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Florească. 

Autoritatea Națională Fitosanitară, instituție care răspunde de siguranța mâncării, a avut o replică acidă: „Îl mănânc eu pe leuşteanul ăsta dacă-l mai aveţi! Cu depăşiri de 400...Păi e...nu mai! Din punctul meu de vedere nu există aşa ceva. Sunt valori de neimaginat”, a spus Paulina Gabor, director general Autoritatea Națională Fitosanitară. 

„Le-am consumat și le voi consuma fără nicio problemă”, a completat oficialul. 
  • Tags:

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---