Economic

Ieftiniri doar pe hârtie. Specialiștii dezvăluie adevărul din spatele reducerilor de 50% anunțate de Guvern

schedule 17 aug. 2023, 07:40

Ieftiniri doar pe hârtie. Specialiștii dezvăluie adevărul din spatele reducerilor de 50% anunțate de Guvern
Foto: Shutterstock

Consiliul Concurenței vede la raft prețuri cu peste 40% mai mici de la începutul lunii, când a fost plafonat adaosul comercial. Și Guvernul laudă reducerile semnificative. Însă nimeni nu spune, de fapt, că sunt reduceri sezoniere la fructe și legume. Specialiștii spun că instituțiile statului manipulează adevărul. Așadar, comparația prețurilor nu a fost făcută cu ultima lună, iulie.

Adevărul din spatele reducerilor de 50% anunțate de Guvern

Cel mai mult s-au ieftinit fructele și legumele, a anunțat Consiliul Concurenței. Roșiile costă cu aproximativ 44% mai puțin, stugurii cu 38%, iar ardeii cu 32%. Ministrul Agriculturii continuă lista.

„La cartofii albi este o reducere între 40 şi 50%. Sunt foarte multe produse alimente de bază la care scăderea preţului la raft este semnificativă”, Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Economiștii contrazic anunțul Consiliului Concurenței. Instituția a comparat prețurile din august cu cele din iunie, când oferta de fructe și legume autohtone nu era prea mare.

„Acum ne aflăm la sfârşit de sezon pentru anumite legume şi fructe. Datorită deteriorării şi sfârşitului de sezon al acestor produse, Preţurile au scăzut natural. Nu cred că trebuie folosit ca o manipulare”, Constantin Dumitriu, vicepreşedinte, Asociaţia Companiilor de Distribuţie.
„Punctul de plecare este o comparaţie care este greşit făcută. Începând de la sfârşitul lunii mai preţurile au crescut. Luna mai-iunie, chiar începutul lunii iulie arată o creştere a preţurilor. Realitatea este alta şi, de la o instituţie atât de somptuoasă, mă aşteptam la mai multă obiectivitate. şi la mai mult echilibru”, Mircea Coşea, profesor de economie.

Dar nici marile ieftiniri sezoniere nu sunt mari, susțin economiștii. Față de aceeași perioadă a anului trecut, legumele sunt mai scumpe cu aproape 20%. Problema este că nici în piețe nu mai sunt prețuri bune. După cum era firesc, micii fermieri dau vina pe intermediari. 

„La suprafaţa pe care o avem de lucrat şi de muncit, nu ne permite timpul să mai stăm şi în pieţe. Acceptăm de multe ori preţul care ni se oferă”, Nicușor Barbu, legumicultor. 
„Marea majoritatea a consumatorilor îşi pregătesc legume şi fructe pentru iarnă, iar având în vedere că cererea este mare, anumiţi comercianţi profită de acest lucru şi fac in aşa fel ca cerea să fie mai mică decât oferta”, Costel Staciu, președinte asociația alimente. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---