Greșeala pe care o fac mulți români în sezonul virozelor: iau vitamine cu pumnul
Sezonul virozelor și gripei i-a adus pe mulți oameni la farmacii, dar nu neapărat pentru medicamente, cât pentru vitamine și suplimente alimentare. Vitaminele C și D au fost cele mai cerute.
Vitaminele pot ajuta organismul, însă nu previn infectarea şi nici nu tratează. „Nu ne ajută cu diminuarea simptomelor în nicio viroză şi nicio gripă vitaminele”, avertizează Eva Cristescu, medic de familie, conform Observator.
Ba chiar excesele pot dăuna. Există afecțiuni unde suplimentele de fier sau calciu, de pildă, sunt interzise pentru că pot agrava boala. „Evident, înainte ar trebui să avem un set de analize să vedem dacă într-adevăr avem nevoie de toate vitaminele. Poate să ne ajute să nu avem o formă mai gravă a virozei”, spune Andreea Dumitru, farmacist.
Citește și:
Dorian Popa, declarații după ce a fost criticat pentru reclamele la jocuri de noroc
Doctorul care a examinat probele din părul Simonei Halep: „Condamnăm o femeie nevinovată”
Anamaria Prodan le-a dat replica haterilor. Impresara nu dă doi bani pe părerea lor
Ce alimente e bine să consumăm în această perioadă
Cele mai bune surse de vitamine sunt cele naturale, susțin specialiștii, adică din alimente. Morcovii, legumele verzi, carnea roșie, peștele, dar și laptele împogățit conțin doza necesară de vitamine benefice pentru funcționarea normală a organismului. Ele trebuie alternate pe parcursul unei săptămâni pentru a păstra echilibrul de care corpul are nevoie.
„Alimente bogate în fibre şi totodată murăturile în saramură sau produsele fermentate. Glutationul are un rol antioxidant. Îl găsim şi în anumite alimente, în special în legumele de culoare verde. Omega 3 pe care o găsim în peştele gras şi în uleiurile vegetale”, recomandă Florin Bălănică, nutriţionist.
Iar cea mai simplă metodă pentru a întări sistemul imunitar rămâne o ieșire în aer liber, căci dincolo de alimente și suplimente, vitamina D, de exemplu, se poate asimila direct din razele soarelui. Specialiștii spun că doar zece minute de expunere la soare ne asigură doza zilnică de vitamina D.