Economic Social

Uleiul de măsline, un lux din cauza secetei din Spania. Produsul din care România importă anual 3 milioane de litri s-ar putea scumpi

schedule 12 mai 2023, 10:50

Uleiul de măsline, un lux din cauza secetei din Spania. Produsul din care România importă anual 3 milioane de litri s-ar putea scumpi
Foto: Shutterstock

Uleiul de măsline ar putea deveni un lux. Produsul din care România importă anual 3 milioane de litri s-ar putea scumpi și mai mult, din cauza secetei din Spania, cel mai mare producător din lume. Însă nu doar pentru ulei vom plăti mai mult, ci și pentru avocado, portocale sau lămâi. 

Uleiul de măsline s-au putea scumpi, alături de avocado, portocale și lămâi, din cauza secetei din Spania

„Avem o creştere de achiziţie la preţul de ulei de măsline, dar fiind atât de important în bucătăria noastră, trecem peste acest preţ, nu putem găti fără ulei de măsline. Cred că faţă de anul trecut a avut o creştere undeva la 20-30%. Eu sper ca furnizorii noştri să aibă stoc”, a declarat Oana Iliescu, patron restaurant București, pentru Observator.  

Anual, țara noastră importă aproape 3 milioane de litri de ulei de măsline, mare parte din Spania, cea care furnizează peste 40% din producția mondială.

Acum, prețul unui litru de ulei de măsline ajunge și la 50 de lei, în funcție de calitatea fructului, cu 20% mai mult decât în 2022. Experții avertizează că seceta va mări și mai mult prețurile. Legumele și fructele s-ar putea scumpi și ele.

„Lucrurile vor fi influenţate în sens negativ pentru buzunarele noastre. O creştere de 20-25% poate să fie la raft. Noi luam din Spania şi roşii, şi ardei şi o serie de legume şi fructe. Mai mult ca sigur că vor fi creşteri şi preţurile se vor alinia”, a declarat Dragoş Frumosu, analist economic.

Nutriționiștii recomandă uleiul de măsline

Uleiul de măsline este extras din partea cărnoasă a fructelor măslinului și poate varia de la culoarea de galben la auriu. Nutriționiștii îl recomandă pentru proprietățile sale. Pentru un litru se ulei este nevoie de aproape 10 kilograme de măsline.

„Este inclus în categoria uleiurilor benefice care sunt mai mult decât nişte alimente. Ar mai fi de spus că uleiul de măsline face parte din dieta mediteraneană. Este considerată cea mai bună abordare nutriţională pentru prevenirea anumitor afecţiuni”, a declarat Damian Şerban, medic nutriţionist.

Uleiu de măsline: calorii și beneficii sănătate

O lingură de ulei de măsline (14 g) conține 119 calorii, 0 g de proteine, 0 g de carbohidrați și 14 g de grăsimi. Uleiul de măsline este o sursă bună de vitamine E și K și conține urme de potasiu. 

Beneficii pentru sănătate

  • Crește imunitatea 
  • Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
  • Susține un nivel sănătos al colesterolului
  • Reduce inflația
  • Protejează funcția cerebrală.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---