Politic Social Economic

Prețuri mai mici la raft: Guvernul vrea soluții, coaliția aduce neînțelegeri, analiștii avertizează

schedule 24 feb. 2023, 05:20

Prețuri mai mici la raft: Guvernul vrea soluții, coaliția aduce neînțelegeri, analiștii avertizează
Foto: Shutterstock.com

Guvernul vrea să umble la taxa de la raft și adaosul comercial. Căutarea unor soluții pentru a reduce prețurile la alimentele de bază a adus deja primele neînțelegeri în coaliție, căci o parte vrea să scadă taxa, în timp ce cealaltă propune reducerea adaosului comercial pe tot lanțul. Cei din piață spun că, indiferent de variantă, nimic nu poate garanta o scădere reală a prețurilor. Avertismentul analiștilor: „Este moartea economiei de piață”. 

Guvernul vrea soluții pentru prețuri mai mici la raft, analiștii vin cu avertismente, iar coaliția cu neînțelegerile

Se vehiculează două scenarii ale coaliției: PNL și-ar dori să reducă taxa la raft, care acum e de 20%, iar PSD vrea să limiteze adaosul comercial. În cel din urmă scenariu, se ia în calcul ca prețul de revânzare al unui aliment, pe tot lanțul său de distribuție, să nu depășească 30%. 

„O să mergem cu propunerile în Coaliție”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD. Întrebat de un reporter dacă prețurile alimentelor vor scădea, social-democratul a răspuns: „Tocmai asta urmărim. 

Analiștii fiscali: Măsura ar putea face mai mult rău decât bine economiei

Analiștii fiscali spun că măsura ar putea face mai mult rău decât bine economiei. „Aş putea spune că este moartea economiei de piaţă.

Ei, şi parcă voiam să aderăm la OECD, nu? Suntem în monitorizare, adică să fim luaţi drept serioşi, ca o economie dezvoltată, nu în curs de dezvoltare. O să mă întorc puţin: ne întoarcem la Cuba!”, a explicat Valentina Saygo, analist fiscal.

Dacă adaosul comercial va fi redus, cumpărătorii ar putea face o economie de 10% la unele produse, arată estimările din piață.

Zahărul, făina, uleiul sau carnea sunt produse care au un adaos comercial de 15-20%. În cazul în care fiecare dintre ele s-ar ieftini cu aproximativ 10%, ar înseamna că pe același coș de cumpărături am plăti în loc de 86 de lei, undeva cu 8,60 lei mai puțin.

„Nu. Eu vă spun că nu vor scădea, sunt convins 100% că nu vor scădea. Se va găsi o soluție astfel încât fiecare să aibă fix adaosul comercial pe care și-l doresc oamenii ăștia”, a spus Cătălin Scarlat, comerciant.

În ceea ce privește variantele pentru prețuri mai mici la raft, Feliciu Paraschivu, reprezentant al Asociației Naționale a Comercianților Mici, a afirmat că: „Să creştem nişte taxe în zonele de importuri din ţări care sunt non-UE. Cu cât nu suntem noi capabili să ne producem laptele pe care îl consumăm, cu atât vom avea un preţ mai mare, dictat de importuri”. 

Din costul unui litru de lapte care pleacă de la producător cu 4,82 lei și se vinde cu 7,7 lei în supermarket, retailerul câștigă 2,82 lei din taxe și adaosul comercial și ajunge la un profit brut de 40%. 

Efectele valului de scumpiri

Prețurile din ce în ce mai mari la produsele alimentare de bază și la servicii afectează puterea de cumpărare a românilor. Mai mult de 40% din cheltuielile unei familii cu doi copii merg în această zonă. Acum, prioritarea pentru români o reprezintă achitarea facturilor la utilități.

Un alt efect al valului de scumpiri este scăderea vânzărilor la îmbrăcăminte și încălțăminte, iar în magazine cumpărăturile la produse alimentare se fac la suta de grame. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---