România este dependentă de importuri
În unele patiserii din România se folosește unt din Italia și făină din Franța pentru croissante. „Untul din import, pentru produsele pe care le facem noi, este mult mai calitativ și mai bun la preţ. Nu ne ies croissantele atât de bine chiar şi cu un unt de 82% grăsime din România”, a povestit Maria Acristei, proprietar brutărie, pentru Observator.
„Avem făină din Franţa pe care o folosim la croissante și foietajuri. Avem făină din Italia pe care o folosim la ciabatta sau alaturile de pizza. La cozonac, mai nou, folosim tot făină din Franţa pentru că s-a dovedit că este mult mai calitativă. Am folosit într-o perioadă zahăr şi eram convinsă că este de la fabrica românească. Şi mi-a atras cineva atenţia că este de import, din Ucraina”, a completat aceasta.
România importă, acum, 80% din carnea de porc consumată
În primele 11 luni din anul 2022, țara noastră a importat alimente în valoare de peste 12 miliarde de euro, cu 30% mai mult față de perioada similară din 2021. În topul produselor pe care le-am cumpărat de la străini se află carnea.
Citește și:
Etichetă specială pe produsele românești: cine va suporta cheltuielile
România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia propun taxe vamale pentru cerealele ucrainene
Inspectorii ISC controlează materialele folosite de turci în 6 proiecte mari din România
Țara noastră importă, în prezent, 80% din cantitatea de porc pe care o consumă, în contextul în care, acum 6 ani, procentul era de doar 20%. Acum, în magazine avem carne de porc din Germania, Spania sau Ungaria, iar din cauza importurilor masive pierdem mai mult de un miliard de euro.
În top urmează semințele, lactatele și băuturile, chiar și cele alcoolice. „Berea asta o găsesc în alt magazin cu 8 lei şi la mine se vinde cu 6,9 lei. Tocmai pentru că este importată. Cafeaua. Mai luăm și ceva ape minerale. TAIE 26.55 Sunt destui importatori care caută același produs, același brand şi îl găsesc în ţările europene mai ieftin cu 20-40%”, a declarat Cătălin Scarlat, proprietar supermarket, pentru sursa citată.
De unde vin cele mai multe importuri?
Cele mai multe importuri vin din Germania, Ungaria și Polonia, cât și din Ucraina. Deși aflat în război, teritoriul atacat de ruși a exportat în România, în primele 11 luni ale anului 2022, mâncare în valoare de peste 965 de milioane de euro, de nouă ori mai mult față de 2021.
Citește și:
România, liderul furnizorilor de combustibil către Ucraina, după izbucnirea războiului
Marcel Ciolacu: „Nu îi vom ierta pe cei care profită pe spatele românilor”
Marcel Ciolacu: „România va pune capăt dependenţei energetice și va deveni furnizor”
„Au adus în România foarte mult ulei şi zahăr. Chiar se ambalează cantități mari de zahăr la preţuri mici”, a explicat Dragoș Frumosu, sindicat industria alimentară.
Am luat de la ei și cantități uriașe de cereale. În 2022, România a cumpărat din Ucraina cereale în valoare de 300 de milioane de euro, de trei ori mai mult față de 2021. O parte din acestea sunt procesate în țară, restul merge la export.
„Pentru că foarte mult grâu a fost refuzat pe considerentul că nu era copt suficient, el s-a întors către România şi în România a fost vândut foarte repede, fiind ieftin”, a adăugat Dragoș Frumosu, sindicat industria alimentară.