România trece la ora de iarnă la sfârșitul acestei luni
În luna octombrie, România va trece la ora de iarnă 2023. Atunci, românii își vor da ceasul cu o oră înapoi. Oficial, România trece la ora de iarnă 2023, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 spre 29 octombrie. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00, iar ziua de 29 octombrie va deveni cea mai lungă zi din acest an. Trecerea la ora de iarnă face ca ziua de 29 octombrie să aibă 25 de ore. Datorită acestei schimbări ne vor putea bucura de mai multe ore de somn.
Schimbarea orei se face în funcție de echinocțiul de toamnă. În momentul în care soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică. Echinocțiul de toamnă a fost pe data de 23 septembrie. Schimbarea orei se face de două ori pe an, în luna martie când se trece la ora de vară și ceasul se dă cu o oră înainte și în octombrie, când se trece la ora de iarnă.
Citește și:
Trecem la ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora și cum dăm ceasurile
CFR Călători: „Duminică, transportul feroviar trece la ora oficială de vară”
De când România a acceptat trecerea la ora de iarnă
România a început să treacă la ora de iarnă în anul 1931. Până în 1998, schimbarea la ora de iarnă avea loc în ultimul weekend din luna septembrie. Scopul acestei modificări este ca românii să se bucure de cât mai multă lumină naturală.
Cel care a inventat această modificare a orelor a fost Benjamin Franklin, tocmai în anul 1784. Acest lucru a fost inventat pentru a economisi uleiul din lămpile de iluminat.
Totuși, există și țări care au decis să renunțe la această tehnică pentru a-i feri pe oameni de stres și de reacțiile de acomodare. Din 2011, Rusia şi Ucraina au renunțat la schimbarea orei, iar Georgia şi alte state din Asia Centrală nu mai recurg la această schimbare încă din anii 2000.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta sănătatea corpului
Chiar dacă la prima vedere pare o schimbare inofensivă, aceasta are un impact major asupra organismului nostru. Specialiștii sunt de părere că o persoană are nevoie de aproape două săptămâni pentru a se acomoda cu noua schimbare. Această mutare a orei este un stres pentru organism, fiind unele persoane care se acomodează ușor și altele care se obișnuiesc mai greu.
Citește și:
Forfotă în orașe, au venit studenții; începe anul universitar 2023-2024
România trece la ora de vară 2023. Cum se schimbă ceasul și când trecem la ora de vară
România a trecut la ora de vară. Oamenii vor trăi singura zi din an cu doar 23 de ore
Cele mai afectate de această schimbare sunt persoanele în vârstă și copiii. Unele persoane se pot confrunta cu insomnii, nervozitate, dureri de cap, amețeli, nivel crescut de stres, lipsă de energie. Medicii spun că pentru o acomodare mai rapidă este recomandat să se renunțe la ceaiul negru, cafea și orice fel de energizante.